СИСТЕМНИЙ ТА ЛОКАЛЬНИЙ ІМУНІТЕТ ПРИ УРОГЕНІТАЛЬНІЙ ІНФЕКЦІЇ У ЖІНОК З ПОРУШЕННЯМ РЕПРОДУКТИВНОЇ ФУНКЦІЇ - Гнатко, О. П.; Скурятіна, Н. Г. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2013)
Обстежено 120 жінок з урогенітальною інфекцією віком від 18 до 40 років, які мали порушення репродуктивної функції. Проведена оцінка стану загального і містцевого гуморального імунітету у жінок із запальними захворюваннями геніталій залежно від наявності моно-інфекції(чистий хламідіоз) чи мікст-інфекції (хламідіоз в поєднанні з бактеріальними мікрооганізмами і вірусами). Показано, що найбільш виражені зміни в системі загального і місцевого імунітету мали місце при хламідійній інфекції в поєднанні з бактеріальними асоціаціями мікроорганізмів та вірусами. Це призводить до хронічних рецидивуючиш запальних процесів в статевих органах і до порушення репродуктивної функції жінок.