МОРФОГЕНЕЗ НИРКОВИХ ТІЛЕЦЬ У ЩУРІВ З РІЗНОЮ ПОТУЖНІСТЮ ЕНДОТЕЛІАЛЬНО NO-СИНТАЗИ ЗА УМОВ МОДЕЛЮВАННЯ ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ - Баринов, Е. Ф.; Гузенко, В. М.; Григорян, Х. В. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2013)
У роботі проведено аналіз структурно-функціонального стану ниркових тілець у щурів з нормальною та зниженою активністю NO-синтази у динаміцы розвитку діабетичної невропатії. Продемонстровано. що низький рівень продукції NO є фактором ризику раннього (14 доба) розвитку гломерулопатії, що супроводжується ураженням фільтраційного барєру з розвитком протеїнурії на фоні зміни клітинного стану судинного клубочка: втрати пудоцитів та активації проліферації їх секреторної активності мезенгіальних клітин