ОБСТРУКТИВНЕ АПНОЕ СНУ У ПАЦІЄНТІВ З БРОНХІАЛЬНОЮ АСТМОЮ - Мельничайко, І. Я.; Андрейчин C. М.; Ганьбергер, І. І. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2025)
РЕЗЮМЕ. Згідно з дослідженням, приблизно у 936 мільйонів дорослих у всьому світі віком 30–69 років є обструктивне апное сну (ОАС), причому майже 425 мільйонів мають помірні та тяжкі форми розладу. Ці цифри підкреслюють значний тягар для охорони здоров’я, який створює ОАС, і підкреслюють необхідність розробки ефективних стратегій діагностики та лікування для зменшення його негативного впливу. Мета дослідження – проаналізувати сучасні наукові дані щодо патофізіологічних механізмів, взаємного впливу та клінічних особливостей поєднаного перебігу ОАС та бронхіальної астми (БА). Матеріал і методи. Проведено пошук у базах даних PubMed, Scopus та Web of Science серед публікацій за останні 10 років (2015–2025 рр.) за ключовими словами: «obstructive sleep apnea», «bronchial asthma», «comorbidity». Результати. Коморбідність БА та ОАС є важливою клінічною проблемою, з огляду на спільні патофізіологічні шляхи розвитку. Системне запалення та оксидативний стрес є основними патогенетичними ланками взаємного обтяження цих патологій. На перебіг ОАС у пацієнтів з БА значно впливають ожиріння, гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, артеріальна гіпертензія та алергічний риніт, які часто супроводжують обидві патології. Виявлення ОАС у пацієнтів із БА може зумовити необхідність використання більш ефективних стратегій лікування та покращити загальний контроль астми. Персоналізований підхід до ведення пацієнтів з ОАС та БА є важливим для досягнення оптимальних клінічних результатів, а також підвищення якості життя пацієнтів. Висновки. Клініцистам слід ретельно оцінювати наявність симптомів, що можуть свідчити про наявність ОАС у пацієнтів із БА. Особливу увагу слід звертати також на супутні стани, які є предикторами розвитку ОАС у цієї категорії осіб, зокрема ожиріння, гастроезофагеальна рефлюксна хвороба та резистентна артеріальна гіпертензія. Використання скринінгових інструментів для оцінки ризику ОАС у пацієнтів із астмою може забезпечити підвищення ефективності медичної допомоги та покращення клінічних результатів.