РЕПРОДУКТИВНА ФУНКЦІЯ В ЧОЛОВІКІВ З ЕПІЛЕПСІЄЮ: СТАН ПРОБЛЕМИ - Салій, З. В.; Салій, М. І. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2025)
РЕЗЮМЕ. Епілепсія – це хронічне захворювання головного мозку, яке характеризується стійкою схильністю до виникнення судом, а також нейробіологічними, когнітивними, психологічними та соціальними наслідками рецидивів нападів. Результати епідеміологічних досліджень останніх років свідчать, що приблизно 50 % випадків безпліддя пов’язані з чоловічими факторами. Порушення репродуктивної функції спостерігається у 22–67 % чоловіків з епілепсією. Мета – проаналізувати літературні дані про вплив протиепілептичних препаратів на репродуктивну функцію чоловіків. Матеріал і методи. Здійснено аналіз доступних інформаційних ресурсів мережі Internet, іноземних фахових видань, медичної бази даних MEDLINE/PubMed за останні 20 років. Застосовано метод інформаційного пошуку та аналітико-порівняльний метод. Результати. Згідно з даними досліджень, 38–71 % чоловіків з епілепсією мають сексуальну дисфункцію, а показники фертильності в них на 30–50 % нижчі, ніж у здорових осіб. У цій групі достовірно частіше діагностували еректильну дисфункцію, аноргазмію та відсутність спонтанної нічної ерекції. Отримані в ході низки досліджень дані щодо впливу на репродуктивну функцію необхідно враховувати при виборі протиепілептичних препаратів у молодих пацієнтів чоловічої статі, однак ефективний контроль над нападами не повинен втрачати пріоритетності. Висновки. При виборі протиепілептичного препарату для лікування епілепсії у молодих пацієнтів чоловічої статі слід враховувати їх потенційний негативний вплив на репродуктивне здоров’я. На підставі аналізу експериментальних та клінічних досліджень можна стверджувати, що препаратами меншого ризику є окскарбазепін, леветирацетам та ламотриджин.