БІОФАРМАЦЕВТИЧНІ ТА МІКРОБІОЛОГІЧНІ ОБҐРУНТУВАННЯ СКЛАДУ ГЕЛЮ ДЛЯ ФІКСАЦІЇ ЗУБНИХ ПРОТЕЗІВ - Козир, Г. Р.; Ткачук, Н. І.; Лозинська, А. Ю.; Пласконіс, Ю. Ю.; Бердей, І. І. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2025)
РЕЗЮМЕ. Часткова чи повна втрата зубів, дегенеративно-дистрофічні процеси у слизовій оболонці порожнини рота та у тканинах пародонта становлять одну з ключових проблем сучасної стоматології. Знімні протези, хоч і популярні, часто викликають дискомфорт через слабку фіксацію. Для поліпшення стабільності протезів використовують фіксуючі засоби, які підсилюють адгезію між слизовою оболонкою та протезом, забезпечуючи його стійке положення. Актуальним є розроблення ефективного, безпечного й доступного вітчизняного гелю для фіксації, який би поєднував у собі безпеку, високу ефективність та доступність за ціною. Мета дослідження – обґрунтування складу засобу для фіксації зубних протезів у формі гелю. Матеріал і методи. Матеріалом для досліджень був фітоконцентрат «Бактрофор», а також різноманітні гідрогелеві основи: гуарова камідь, хітозан, альгінат натрію, карбопол, натрій карбоксиметилцелюлоза, гіалуронат натрію. В ході вирішення поставлених завдань були використані фізико-хімічні, біофармацевтичні, мікробіологічні та фармако-технологічні методи досліджень. Результати. У зв’язку з вивченими властивостями та натуральним складом, в ролі діючої речовини було обрано фітоконцентрат «Бактрофор», розроблений Науково-виробничим об’єднанням «Екомед». В якості гелеутворювача був обраний Карбопол марки 974P NF, що сприяв найкращому вивільненню діючих речовин з агарового гелю. З метою вибору оптимальної концентрації АФІ були проведені мікробіологічні дослідження, що довели затримку росту і розмноження стафілококів, стрептококів і грибів роду Candidа. Також були виконані дослідницькі роботи для оцінки бактеріостатичої та бактерицидної дії, які аргументували ефективність гелів зі вмістом фітоконцентрату Бактрофор 7,5 % та 10 %. Висновки. Обґрунтовано доцільність створення засобу для фіксації зубних протезів у формі гелю на основі фітоконцентрату «Бактрофор». За результатами біофармацевтичних досліджень підібрано оптимальну основу-носій гель карбополу. Встановлено, що гелі з фітоконцентратом чинять бактеріостатичну і бактерицидну дію на стафілококи, стрептококи та Candida, але не впливають на бацили і лактобактерії. Для подальших досліджень обрано гелі з вмістом фітоконцентрату «Бактрофору»: 7,5 % і 10 %.