ЦИТОКІНО-ЕНЗИМОЛОГІЧНИЙ СТАТУС У СЕЧІ ДІТЕЙ З ВРОДЖЕНИМ МІХУРОВО-СЕЧОВІДНИМ РЕФЛЮКСОМ - Нікуліна, Г. Г.; Мигаль, Л. Я.; Петербургський, В. Ф.; Каліщук, О. А.; Калініна, Н. А.; Сербіна, І. Є.; Савченко, В. С. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2025)
РЕЗЮМЕ. Мета – визначити вміст фактора некрозу пухлин-α (ФНП-α), інтерлейкіну-1β (ІЛ-1β), трансформуючого фактора росту β1 (ТФР-β1) та рівні активності Ν-ацетил-β-D-глюкозамінідази (НАГ), її термостабільного ізоферменту НАГ В та β-галактозидази (β-Гал) як цитокіно-ензимологічних маркерів функціонального стану канальцевого нефротелію у сечі дітей з вродженим міхурово-сечовідним рефлюксом (МСР) залежно від його локалізації. Матеріал і методи. Обстежено 61 дитину (50 дівчаток та 11 хлопчиків) від 1 до 15 років та 25 практично здорових дітей (група контролю). На однобічний МСР хворіло 29 дітей, на двобічний – 32 хворих. Цитокінонові показники визначали імуноферментним, ензимологічні – колориметричним методом у ранковій сечі до реконструктивного лікування. Статистичне оброблення даних проводили після аналізу відповідності їх розподілу до нормального. Оцінювали середню арифметичну величину та її похибку. Результати. Вміст ФНП-α, ІЛ-1β та TФР-β1, а також рівні активності НАГ, НАГ В та β-Гал у сечі хворих на однобічний МСР є вірогідно підвищеними, порівняно з аналогічними показниками контролю (р<0,001). Установлено вірогідне підвищення вмісту ФНП-α та ІЛ-1β, а також рівнів активності ензимів, що досліджувалися, у пацієнтів із двобічним процесом, порівняно з даними у групах хворих з однобічним МСР (р<0,05). Висновки. Статистично значиме підвищення показників, що досліджувалися, у дітей із вродженим МСР свідчить про наявність ішемічно-гіпоксичних, а також ймовірних фібростичних ушкоджень паренхіми нирки у дітей з МСР, особливо у пацієнтів з двобічним МСР, та про доцільність визначення цих показників задля уточнення діагностики та оптимізації лікувальної тактики.