ТЕХНІЧНІ ТРУДНОЩІ ПРИ ВИКОНАННІ ЛАПАРОСКОПІЧНОЇ ХОЛЕЦИСТЕКТОМІЇ - Запорожець, Ю. В.; Дзюбановський, О. І. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2025)
РЕЗЮМЕ. Лапароскопічна холецистектомія є «золотим стандартом» лікування жовчнокам’яної хвороби, яка все ще пов’язана з ризиком ускладнень, зокрема, пошкодженням жовчних проток, виникненням кровотечі та інфекцій. Мета – проаналізувати технічні труднощі, які виникають при виконанні лапароскопічної холецистектомії, та розробити стратегії для їх подолання. Матеріал і методи. Проаналізовано медичні карти 457 пацієнтів. Технічні труднощі оцінювали на основі інтраопераційних записів та відеозаписів операцій і класифікували за типом та ступенем складності. Результати оцінювали шляхом однофакторного і багатофакторного статистичного аналізу. Результати. Проведено статистичний аналіз факторів ризику труднощів доступу до черевної порожнини при гострому холециститі, розраховано відношення шансів та довірчі інтервали для факторів ризику з прогнозуванням їх ступеня, стратифікацію ризику за кількістю факторів ризику. Створена прогностична модель труднощів доступу до черевної порожнини, проведена порівняльна характеристика факторів ризику для різних вікових груп. Розраховано відношення шансів ризику інтраопераційних ускладнень під час видалення жовчного міхура. Висновки. Ретельна передопераційна оцінка факторів ризику, таких як зменшений жовчний міхур, попередній гострий холецистит, товщина стінки > 3мм, множинні конкременти та ожиріння. Це дозволяє хірургу планувати операцію з урахуванням потенційних труднощів та вживати заходів для мінімізації ризику ускладнень.