ХОЛТЕРІВСЬКЕ МОНІТОРУВАННЯ ЕЛЕКТРОКАРДІОГРАМИ В ДІАГНОСТИЦІ ПАРАСИСТОЛІЇ - Дзига C. В.; Заєць, Т. А.; Бакалець, О. В. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2025)
РЕЗЮМЕ. Голтерівське моніторування ЕКГ (ГМ ЕКГ) є найкращим робочим інструментом для ефективної та своєчасної діагностики парасистолії – особливого виду аритмії, зумовленого наявністю в міокарді іншого повноцінного водія ритму, що працює паралельно з основним. Активність парацентру можна дослідити, віднайшовши класичні критерії парасистолії, а саме: 1) різні інтервали зчеплення; 2) математично пов’язані міжектопічні інтервали; 3) наявність зливних комплексів. Відповідні інструменти, що є в арсеналі сучасних програм аналізу довготривалих записів ЕКГ, а також варіанти статистичного представлення даних (тренди, графіки, таблиці) дозволяють якісно віддиференціювати порушення ритму та візуалізувати отримані результати. Мета – узагальнити можливості ГМ ЕКГ для діагностики парасистолій та висвітлити власні клінічні спостереження, що стосуються даного порушення ритму. Матеріал і методи. Проаналізовано літературні публікації щодо можливостей довготривалого моніторування ЕКГ при аритміях та інтерпретовано порушення серцевого ритму в когорті з 95 пацієнтів із парасистолією з використанням багатофункціонального електрокардіографічного комплексу ECG-pro (ІМЕСК). Результати. Висвітлено електрокардіографічні критерії парасистолії та можливості її діагностики за допомогою ГМ ЕКГ. Описано діагностичний пошук та варіанти статистичного представлення результатів з використанням програмного забезпечення сучасних програм для довготривалої реєстрації ЕКГ. Висновки. Добове моніторування ЕКГ є одним із найпоширеніших та високоінформативних сучасних методів функціональної діагностики для виявлення аритмії, її кількісного та якісного аналізу, а також оцінки ефективності та безпечності медикаментозного лікування. Програмне забезпечення сучасних пристроїв для довготривалої реєстрації ЕКГ має ряд відповідних інструментів та способів статистичного представлення даних, що використовуються для аналізу, візуалізації отриманих результатів та формування коректних висновків.