ДОСЛІДЖЕННЯ ЛЕТКИХ КОМПОНЕНТІВ ТРАВИ СІДАЧА КОНОПЛЕВОГО (EUPATORIUM CANNABINUM L.) - Дахим, І. С.; Марчишин, С. М.; Слободянюк, Л. В.; Демидяк, О. Л.; Дзьоба, О. І. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2025)
РЕЗЮМЕ. У результаті накопиченого досвіду минулих поколінь та сьогодення фітотерапія знайшла широке використання. Відомо, що 75 % населення планети використовують лікарські рослини та фітопрепарати на їх основі для лікування та профілактики різних недуг. Тому теоретичний і практичний інтерес становить вивчення нових, неофіцинальних лікарських рослин, в тому числі маловивченого виду з родини Asteraceae сідача коноплевого (Eupatorium cannabinum L.). Його використовують здебільшого у традиційній медицині різних країн світу як жовчогінний, сечогінний, кровоочисний, антибактерійний, протигрибковий та протизапальний засіб. Метою дослідження було встановлення компонентного складу та визначення кількісного вмісту летких компонентів сідача коноплевого трави. Матеріал і методи. Зразок сировини (сідача коноплевого трава) був заготовлений улітку 2024 р. на території Тернопільської області. З метою вивчення компонентного складу летких сполук сідача трави застосовували метод газової хромато-мас-спектроскопії (ГХ/МС) з використанням газового хроматографа серії 6890N/5973inert виробництва “Agilent Technoloogies” (USA). Результати. Методом ГХ/МС у траві сідача коноплевого ідентифіковано 34 сполуки. Леткі сполуки містили значну кількість анізолу (490,99 мкг/г), гермакрену D (433,16 мкг/г), 4-карену (359,43 мкг/г) та β-цимену (285,92 мкг/г). Найменшим виявився вміст α-терпінеолу та цис-мууролу (8,01 мкг/г та 14,28 мкг/г) відповідно. Висновки. У результаті дослідження компонентного складу трави E. cannabinum L. методом ГХ/МС виявлені у значних кількостях такі фармакологічно важливі компоненти як анізол, гермакрен D, 4-карен та β-цимен, що вказує на перспективи подальших фітохімічних і фармакологічних досліджень даної лікарської рослинної сировини з метою створення нових фітопрепаратів.