КЛІНІКО-БІОХІМІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОСТЕОАРТРОЗУ НА ТЛІ ХРОНІЧНОГО ОБСТРУКТИВНОГО ЗАХВОРЮВАННЯ ЛЕГЕНЬ - Андрейчин, С. М.; Ганьбергер, І. І.; Мудра, У. О. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2025)
РЕЗЮМЕ. Остеоартроз (ОА) є важливою соціальною, економічною і медичною проблемою, схильний до хронічного перебігу й часто стає причиною ранньої інвалідизації хворих. Дисбаланс імунної системи відіграє важливу роль у розвитку і перебігу хронічних захворювань, зокрема ОА та хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ). Метою нашого дослідження було вивчити особливості клініко-біохімічних проявів ОА у поєднанні з ХОЗЛ. Матеріал і методи. Обстежено 53 хворих на ОА (І група) й 25 хворих з ОА у поєднанні з ХОЗЛ (ІІ група). Контрольна група – 20 здорових людей. ОА діагностували на основі критеріїв, розроблених Американською колегією ревматологів і схвалених Асоціацією ревматологів України. Діагноз ХОЗЛ верифікувався на основі клінічної картини та інструментальних даних згідно Наказу МОЗ України від 27.06.2013 р. № 555. Тяжкість суглобового синдрому оцінювали за наступними показниками: суглобовий індекс (СІ), больовий індекс (БІ), альгофункціональний індекс Лекена (АІЛ), біль за візуально-аналоговою шкалою (ВАШ). Імунологічне дослідження включало визначення в сироватці крові С-реактивного білка (С-РБ) та фактора некрозу пухлин-α (ФНП-α) (на фотометрі – аналізаторі імуноферментному “Sunrise” (Австрія)). Статистичну обробку результатів проводили із застосуванням пакета статистичних функцій Microsoft Office Excel 2016 (Microsoft Corp., США) із визначенням критерію Стьюдента (t) і статистичної достовірності (р). Результати. ОА в поєднанні з ХОЗЛ має тяжчий клінічний перебіг, ніж ОА без супутньої патології. Такі хворі частіше скаржилися на обмеження активних рухів, відчуття швидкої втоми в ногах, кульгавість, порівняно з особами, хворими лише на ОА. У даної групи хворих встановлено більш виражене зростання СІ, інтенсивності болю за ВАШ, БІ при активних рухах, ніж у пацієнтів без супутнього ХОЗЛ. В осіб із мікст-патологією виявлено статистично достовірне зростання інтенсивності запального процесу за концентрацією С-РБ і ФНП-α, порівняно з пацієнтами без супутньої патології. Висновки. Погіршення клінічного перебігу ОА на тлі ХОЗЛ проявляється вірогідним зростанням інтенсивності суглобового синдрому (СІ, АІЛ, інтенсивність болю за ВАШ і БІ при активних рухах), підвищенням показників запалення (С-РБ, ФНП-α) порівняно з пацієнтами лише з ОА.