ПОРІВНЯННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ПРОТОКОЛІВ ІНДУКЦІЇ ТА СТИМУЛЯЦІЇ ОВУЛЯЦІЇ У ПАЦІЄНТОК ІЗ СИНДРОМОМ ПОЛІКІСТОЗНИХ ЯЄЧНИКІВ ТА ОЖИРІННЯМ - Хміль, С. В.; Млинко, А. А.; Галникіна, С. О.; Хміль, М. С.; Хміль Досвальд, А. С. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2025)
РЕЗЮМЕ. Мета дослідження – оцінити вплив ожиріння та визначити ефективність протоколів індукції овуляції та стимуляції суперовуляції у пацієнток із синдромом полікістозних яєчників у протоколах допоміжних репродуктивних технологій. Матеріал і методи. Проведено систематичний огляд та порівняльний аналіз наукових публікацій і літературних джерел із бази PubMed за останні 5 років, що стосуються досліджень у галузі репродуктивної медицини щодо впливу синдрому полікістозних яєчників та ожиріння на репродуктивний потенціал жінки і методи індукції овуляції та стимуляції суперовуляції у даної групи пацієнток. Результати. Аналіз літературних даних свідчить, що вибір методів досягнення овуляції та настання бажаної вагітності у пацієнток із синдромом полікістозних яєчників та ожирінням має бути індивідуалізованим. Помірна втрата ваги, досягнута через модифікацію способу життя, є першою лінією терапії та сприяє покращанню репродуктивних функцій. Фармакологічне лікування ожиріння, зокрема, застосування агоністів рецепторів глюкагоноподібного пептиду-1, таких як ліраглутид, продемонструвало ефективність у зниженні маси тіла та покращенні метаболічних показників у пацієнток із СПКЯ. Летрозол, інгібітор ароматази, вважається препаратом першої лінії для індукції овуляції у жінок із СПКЯ та ановуляторним безпліддям, забезпечуючи вищі показники кумулятивної вагітності та народжуваності, порівняно з кломіфеном цитратом. Використання міо-інозитолу може зменшити потребу в гонадотропінах та покращити відповідь яєчників. Антагоністи гонадотропін-рилізинг гормону демонструють кращий профіль безпеки, знижуючи ризик синдрому гіперстимуляції яєчників, тоді як прогестин-примована стимуляція яєчників може бути ефективною альтернативою. Довгий ГнРГ-агоністичний протокол забезпечує вищі показники імплантації, проте підвищує ризик ускладнень. Висновки. Синдром полікістозних яєчників – складне гетерогенне захворювання, що потребує комплексного підходу до менеджменту. Таким чином, досягнення овуляції у цієї групи пацієнток потребує комплексного підходу з урахуванням метаболічних особливостей та ризиків.