МЕХАНІЗМИ ВПЛИВУ ІНСУЛІНОРЕЗИСТЕНТНОСТІ ПРИ СИНДРОМІ ПОЛІКІСТОЗНИХ ЯЄЧНИКІВ НА ПРОЦЕС ІМПЛАНТАЦІЇ ЕМБРІОНА - Хміль, С. В.; Правак, Ю. Б.; Галникіна, С. О.; Хміль, М. С.; Хміль Досвальд, А. С. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2025)
РЕЗЮМЕ. Безпліддя є однією з основних проблем репродуктивної медицини. Зокрема, у жінок із СПКЯ це супроводжується інсулінорезистентністю та метаболічними порушеннями, що негативно впливають на овуляцію, якість ооцитів та імплантаційну здатність ендометрія. Допоміжні репродуктивні технології, а саме екстракорпоральне запліднення, є провідними методиками лікування таких пацієнток, однак їх ефективність часто знижується через порушення рецептивності ендометрія. Мета роботи – проаналізувати вплив метаболічних порушень при СПКЯ на імплантацію ембріона, зокрема через гормональні та запальні механізми, на основі сучасних наукових досліджень. Матеріал і методи. Проведено аналіз наукових публікацій з баз даних PubMed, Scopus, Web of Science та Google Scholar за останні 10 років. Відбиралися рецензовані статті, що висвітлюють молекулярні механізми інсулінорезистентності, зміни ендометріального мікрооточення та їхній вплив на імплантацію. Результати. Імплантація ембріона – це складний процес, що залежить від злагодженої взаємодії ендокринної, імунної та судинної систем, а також рецептивності ендометрія. При синдромі полікістозних яєчників порушення імплантації зумовлені гормональним дисбалансом, інсулінорезистентністю, дефектами ангіогенезу та хронічним запаленням, що знижує ймовірність успішного прикріплення ембріона; додатково метаболічний синдром погіршує рецептивність ендометрія через оксидативний стрес і порушення імунної толерантності. Рандомізовані дослідження та мета-аналізи свідчать, що не лише якісні характеристики ембріона, а й адекватна корекція імплантаційних порушень при СПКЯ та індивідуалізовані підходи до підготовки ендометрія перед імплантацією в програмах ЕКЗ є ключовими факторами успішності лікування безпліддя у даній когорті пацієнтів. Висновки. Мультифакторний підхід до лікування безпліддя у пацієнток із СПКЯ та метаболічним синдромом включає корекцію способу життя, метаболічну та антиоксидантну терапію, що сприяє покращенню гормонального балансу, фолікулогенезу та рецептивності ендометрія. Персоналізований підхід до визначення вікна імплантації та застосування тесту ERA дозволяє підвищити ефективність ЕКЗ, знижуючи ризики невдалих імплантацій.