МікроРНК ЯК ПЕРСПЕКТИВА ТЕРАГНОСТИКИ ПРИ ВІРУСНИХ ІНФЕКЦІЙНИХ ЗАХВОРЮВАННЯХ - Федечко, Й. М.; Безкоровайна, У. Ю.; Сидор, О. К. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2025)
РЕЗЮМЕ. Значне поширення у сучасному світі нових захворювань, в тому числі й вірусного походження, створює передумови для розвитку нових напрямів діагностики та лікування. Значного розвитку набуває напрямок в медицині, котрий отримав назву терагностики. Основою терагностики є молекулярна біологія та нанотехнології, котрі дають можливість забезпечувати ранню діагностику патологічних процесів, таргетне лікування, яке передбачає точковий вплив на ключові ланки патологічного процесу, що дає можливість підвищити ефективність терапії. Мета – обґрунтування перспектив застосування мікроРНК як потенційних препаратів для терагностики. Матеріал і методи. Публікації в наукових журналах, які проаналізовані методами оцінювання наукової новизни, порівняння з публікаціями цього ж напрямку, відповідності методології темі дослідження, можливості відтворення експерименту; коректності графіків, таблиць і схем. Результати. Наукові дослідження останніх років показали універсальність мікроРНК. Геноми вірусів кодують специфічні вірусні мікроРНК (vmiR), які мають патогенетичне та діагностичне значення. Одержано окремі групи препаратів з потенційними противірусними властивостями, які блокують цільові гени як імітатори мікроРНК. Висновки. Деякі мікроРНК людини можуть застосовуватися як діагностичні та прогностичні біомаркери інфекційного процесу. Експресія мікроРНК має характерні особливості при різних інфекційних процесах, зокрема при ВІЛ/СНІДі, вірусних гепатитах, SARS-CoV-2 тощо. МікроРНК господаря можуть мати як провірусну, так і противірусну дію.