ВПЛИВ РІЗНИХ МЕТОДІВ ЛІКУВАННЯ ОНКОЗАХВОРЮВАНЬ НА СТРУКТУРУ ТА ФУНКЦІЮ СЛИННИХ ЗАЛОЗ - Посоленик, Л. Я. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2025)
РЕЗЮМЕ. На сучасному етапі еволюції людського організму онкологічна захворюваність у світі з року в рік неухильно зростає та обіймає друге місце в структурі смертності серед населення працездатного віку. Проведення системного комплексного лікування онкологічних хвороб викликає стійке ураження слинних залоз, їх дисфункцію та розвиток ксеростомії, також відомої як синдром «сухого рота». Морфологічні та функціометричні методи допомагають верифікувати захворювання слинних залоз і сприяють індивідуальному підходу до вибору методів їх корекції. Мета роботи – провести аналітичний огляд сучасної медичної вітчизняної та зарубіжної літератури щодо питань впливу різних методів лікування онкозахворювань на структуру та функцію слинних залоз. Результати й обговорення. З метою лікування пухлин щелепно-лицевої ділянки використовують окремо рентгенівське і радіаційне опромінення, а також його комбінацію з хіміотерапією, що викликає не тільки деструкцію патологічних тканин, а й уражає прилеглі органи. Ряд авторів відмічають різке зниження функціональної активності слинних залоз після радіаційного опромінення в ділянках голови і шиї, а також розвиток повної ксеростомії при локальному опроміненні дозами низької інтенсивності. Висновки. Із проведеного огляду сучасної медичної вітчизняної та зарубіжної літератури бачимо, що слинні залози є високочутливими органами до порушень і атипових процесів в організмі людини, які реагують у відповідь частковим чи повним припиненням екзо- та ендокринної функцій, що призводить до підвищення ризику ураження патологічними процесами органів і тканин порожнини рота. Комплексне систематичне вивчення ураження структури і функції слинних залоз у онкохворих дозволяє своєчасно вводити додаткові лікувально-профілактичні заходи, спрямовані на їх корекцію.