CLOSTRIDIUM DIFFICILE-АСОЦІЙОВАНИЙ КОЛІТ ЯК НАСЛІДОК ТРИВАЛОЇ КОМБІНОВАНОЇ АНТИБІОТИКОТЕРАПІЇ (КЛІНІЧНИЙ ВИПАДОК) - Тимків, І. В.; Близнюк, М. В.; Тимків, І. С.; Нейко, В. Є.; Боцюрко, Ю. В.; Венгрович, О. З. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2025)
Резюме. Різні форми C. difficile-асоційованої інфекції перестали бути рідкісними хворобами, про які лікар читав у підручнику під час навчання в університеті. Особливий зріст частоти таких випадків відмічено під час пандемії COVID-19, коли доводилось застосовувати тривалу комбіновану антибіотикотерапію. Мета роботи: проаналізувати діагностичну та лікувальну тактику в клінічному випадку C. difficile-асоційованої інфекції. Матеріал і методи. Наведено власне клінічне спостереження. В центр клінічної медицини університетської клініки ІФНМУ звернувся пацієнт, який страждав від проносу до 15-20 разів на добу з домішками крові та слизу впродовж 2 років. Дебют проносу хворий пов’язував з антибіотикотерапією (азитроміцин, цефепім, моксифлоксацин, доксициклін) під час важкого перебігу коронавірусної хвороби. Попередньо звертався амбулаторно до гастроентеролога, відмічався короткочасний позитивний ефект під час застосування месалазину ректально та per os. Результати. Проведення фіброколоноскопії не підтвердило наявність неспецифічного виразкового коліту, який розглядався як попередній діагноз. Ендоскопічна картина відповідала інфекційному коліту, це було підтверджено і патогістологічним дослідженням. Ендоскопічних ознак песевдомембранозного коліту не було виявлено. Бакпосів на патогенну кишкову флору показав негативний результат. Верифікація C. difficile-інфекції відбулась лабораторним методом. На фоні розпочатого лікування (метронідазол 1500 мг на добу) досягнуто значного позитивного ефекту. Висновки. При наявності типового анамнезу (зв'язок з атибіотикотерапією), клінічної картини різних клінічних форм C. difficile-інфекції (C. difficile-асоційованої діареї, C. difficile-асоційованого коліту, псевдомембранозного коліту), лікарям слід частіше призначати лабораторні тести на виявлення збудника. Наш клінічний випадок показав важливість дослідження токсинів А, В навіть тоді, коли при ендоскопії не було виявлено типові ознаки класичного варіанту C. difficile-асоційованої інфекції – псевдомебранозного коліту - сіро-жовті бляшки («псевдомембрани»).