ДИНАМІКА ПОКАЗНИКІВ БІОІМПЕДАНСНОГО ОБСТЕЖЕННЯ ХВОРИХ З НАДЛИШКОВОЮ ВАГОЮ / ОЖИРІННЯМ У ПОЄДНАННІ З ІНСУЛІНОРЕЗИСТЕНТНІСТЮ НА ТЛІ КОМПЛЕКСНОГО ЛІКУВАННЯ З ВИКОРИСТАННЯМ ВІТАГЕН № 29 METABOLISM PLUS - Опаленик, С. М.; Олексик, О. Т.; Хижняк, О. О. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2025)
РЕЗЮМЕ. В статті описано та проаналізовано динаміку показників біоімпедансметрії у хворих з надлишковою вагою / ожирінням та інсулінорезистентністю на фоні терапії із використанням полікомпонентного нутріцевтика. Метою роботи було оцінити зміни показників компонентного складу тіла у пацієнтів із надмірною масою тіла / ожирінням та інсулінорезистентністю на тлі комплексної терапії з додатковим застосуванням нутріцевтика, що містить екстракт гімнеми, мамордики, 7-кето-дегідроепіандростерон, L-тирозин, холін, інозит і мікроелементи. Матеріал і методи. Обстежено 90 пацієнтів із надлишковою масою тіла / ожирінням та ІР, які протягом 2024 року лікувалися у гастроентеролога-дієтолога. Результати. Встановлено, що комплексна терапія із використанням нутріцевтика, що містить екстракт джимнеми, мамордики, 7-кето-дегідроепіандростерон, L-тирозин, холін, інозитол та мікроелементи, має ефективний вплив на показники компонентного складу тіла та корекцію інсулінорезистентності у таких пацієнтів. Зокрема, встановлено їх ліполітичну дію, позитивний вплив на метаболізм, вуглеводний обмін та модуляцію показників компонентного складу тіла. Зокрема, через місяць після лікування відзначалося зниження індексу НОМA в усіх досліджуваних групах (до 5,23±1,24 у І групі, 3,53±1,04 у ІІ групі та 3,22±0,92 у ІІІ групі). Через місяць після комплексного лікування пацієнтів усіх досліджуваних груп було проведено повторне дослідження компонентного складу організму та розраховано ІМТ. Рівень жирової маси у цих пацієнтів знизився до (29,06±3,46) % (проти (33,9±5,08) % до лікування, р=0,04), рівень м’язової маси підвищився до (32,5±4,83) кг (проти (30,44±4,66) кг до лікування), рідини – до (50,24±1,69) % (проти (47,2±2,73) % до лікування, р=0,01). Також було встановлено негативний кореляційний зв’язок між показниками м’язової маси та ІМТ, вагою, індексом НOMA (r=-0,54, р=0,002; r=-0,61, р=0,015; r=-0,68, р=0,0001), що дає змогу підтвердити роль досліджуваних нутріцевтиків у збільшенні м’язової маси, корекції ваги та ІР у цих пацієнтів.