РОЛЬ УЛЬТРАЗВУКОВОЇ ДІАГНОСТИКИ ПРИ ОБСТЕЖЕННІ ПАЦІЄНТА ІЗ СУГЛОБОВИМ СИНДРОМОМ: (ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ) - Стахова, А. П. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2025)
РЕЗЮМЕ. Ультразвукова діагностика (УЗД) при обстеженні пацієнта із суглобовим синдромом дозволить швидко та надійно оцінити ключові патологічні зміни суглобів. Мета – узагальнити дані про можливості УЗД суглобів та описати сучасні критерії трактування визначених при обстеженні сонографічних змін. Результати. Аналіз сучасної літератури свідчить, що УЗД в клініці внутрішньої медицини є зручним інструментом, який не тільки дозволяє швидко провести діагностику невідкладних станів, а й доповнює фізикальне обстеження пацієнта. В практиці ревматолога ця методика може бути засобом швидкого та прицільного проведення діагностичного пошуку. Оцінка наявності синовіїту при артралгії без виражених ознак артриту, виявлення структурних та запальних змін у пацієнтів із суглобовим синдромом, диференційна діагностика артритів, оцінка навколосуглобових структур у пацієнтів, – це лише невеликий перелік переваг УЗД опорно-рухового апарата в практиці ревматолога. На сьогодні вже є чіткі рекомендації та критерії оцінки щодо проведення УЗД суглобів. Висновки. УЗД суглобів є перспективною діагностичною методикою, впровадження якої дозволить полегшити та пришвидшити діагностичний пошук при обстеженні пацієнта із суглобовим синдромом.