КОГНІТИВНІ ПОРУШЕННЯ В ОСІБ, ЩО ПЕРЕБУВАЮТЬ В УМОВАХ КАРАНТИНУ ТА ВИМУШЕНОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ІЗОЛЯЦІЇ ПІД ЧАС ПАНДЕМІЇ COVID-19 - Іваніцька-Дячун, Т. І.; Венгер, О. П. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2024)
РЕЗЮМЕ. Пандемія COVID-19 спричинила значні зміни в житті людей, впливаючи на фізичне та психічне здоров’я. Особливо важливим є вплив карантинних заходів та соціальної ізоляції на когнітивне здоров’я. Стресові умови, обмеження соціальних контактів та тривала ізоляція можуть призводити до зниження когнітивних функцій, таких як пам’ять, увага та мислення. Мета – дослідження впливу карантинних заходів та соціальної ізоляції під час пандемії COVID-19 на когнітивні функції. Матеріал і методи. У дослідження залучено на 161 респондента (81 особа в умовах соціальної ізоляції та 80 осіб у контрольній групі). Використовували загальні анкети для оцінки соціально-демографічних даних, шкалу «Таблиці Шульте», тест дослідження уваги Мюнстенберга та тест дослідження пам’яті Джекобсона. Дослідження тривало з грудня 2021 по лютий 2022 року. Результати. Тест Мюнстенберга: у досліджуваній групі нормальний рівень уваги виявлений у 7,4 % осіб проти 28,8 % у контрольній групі (р<0,01). Знижений рівень уваги спостерігався у 92,6 % досліджуваних проти 71,2 % у контрольній групі. Шкала «Таблиці Шульте»: нормальний рівень уваги виявлений у 27,2 % досліджуваних проти 72,5 % у контрольній групі (р<0,01). Знижений рівень уваги спостерігали у 71,6 % досліджуваних проти 25 % у контрольній групі (р<0,01). Тест Джекобсона: високий рівень пам’яті виявлений у 6,2 % досліджуваних проти 32,5 % у контрольній групі (р<0,01). Середній рівень пам’яті спостерігався у 27,2 % досліджуваних проти 51,3 % у контрольній групі (р<0,01). Низький рівень пам’яті спостерігався у 40,7 % досліджуваних проти 11,3 % у контрольній групі (р<0,01). Дуже низький рівень пам’яті був зафіксований у 25,9 % досліджуваних проти 4,9 % у контрольній групі (р<0,01). Висновки. Умови вимушеної соціальної ізоляції під час пандемії COVID-19 суттєво негативно впливають на когнітивні функції, включаючи увагу та пам’ять. Необхідно розробити та впровадити ефективні заходи для підтримки та покращення когнітивних функцій у осіб, що перебувають в умовах соціальної ізоляції.