ФІЗИЧНА ТЕРАПІЯ ПІСЛЯ ОПЕРАТИВНОГО ЛІКУВАННЯ ГРИЖІ МІЖХРЕБЦЕВОГО ДИСКА В ПОПЕРЕКОВО-КРИЖОВОМУ ВІДДІЛІ ХРЕБТА - Бутов, Р. С.; Михальська, Ю. А.; Лонтковський, Ю. А.; Мушкет, Н. В. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2023)
РЕЗЮМЕ. Мета – підвищити ефективність фізичної терапії категорії пацієнтів/клієнтів, що перенесли хірургічне лікування грижі міжхребцевого диска у попереково-крижовому відділі хребта. Матеріал і методи. Програму фізичної терапії пройшло 5 пацієнтів/клієнтів. З метою отримання об’єктивних даних при дослідженні використовували такі методи: теоретичні, Шкала Ренкіна, Індекс Бартел, Шкала депресії Бека. Результати. Дегенеративно-дистрофічні захворювання хребта – група хронічних захворювань, що характеризуються прогресуючими змінами міжхребцевих дисків, суглобів, зв’язкового апарату і кісткової тканини хребта. Дегенеративно-дистрофічні захворювання хребта більш ніж у 30 % випадків призводять до тимчасової втрати працездатності і займають перше місце в якості причини первинної інвалідності в групі захворювань опорно-рухового апарату. Використання консерватиних методів лікування грижі міжхребцевого диска в попереково-крижовому відділі хребта в більшості випадків є неефективним. Тому в пацієнтів цієї групи застосовують оперативне лікування. Основною метою хірургічного втручання є декомпресія спинномозкового нерва. Оперативне втручання не приводить до ліквідації дегенеративно-дистрофічних змін у хребті. Отримані результати свідчать, що програма фізичної терапії сприяє функціональному відновленню пацієнтів/клієнтів та покращенню якості життя в цілому. Запропонована програма може бути використана у системі фізичної терапії пацієнтів/клієнтів, що перенесли хірургічне лікування грижі міжхребцевого диска в попереково-крижовому відділі хребта в умовах спеціалізованого реабілітаційного центру. Висновки. Результати дослідження свідчать про ефективність програми фізичної терапії пацієнтів/клієнтів, що перенесли хірургічне лікування грижі міжхребцевого диска в попереково-крижовому відділі хребта.