ЗМІНИ СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ КІСТКОВОЇ ТКАНИНИ У ХВОРИХ НА НЕХОДЖКІНСЬКІ ЛІМФОМИ ЗАЛЕЖНО ВІД ТИПУ ТА ТРИВАЛОСТІ ХІМІОТЕРАПІЇ - Жулкевич, І. В.; Чукур, П. А. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2023)
РЕЗЮМЕ. Визначення факторів впливу, що призводять до зниження структурно-функціонального стану кісткової тканини (СФСКТ), є актуальним для запобігання розвитку остеопоротичних уражень та профілактики вторинного остеопорозу у пацієнтів з лімфопроліферативними захворюваннями. Мета – оцінити СФСКТ трабекулярного компонента хребців поперекового відділу хребта у пацієнтів з неходжкінськими лімфомами (НХЛ) на діагностичному етапі (ДЕ) та після завершення хіміотерапії (ПЗХ) залежно від протоколу та тривалості лікування. Матеріал і методи. Проведено аналіз СФСКТ поперекових хребців за стандартними протоколами сканування на комп’ютерних томоргафах у 55 пацієнтів які отримували хіміотерапію згідно з протоколами CHOP та R-СHOP. Результати. У пацієнтів з НХЛ на ДЕ та ПЗХ визначалося більш значуще зниження СФСКТ у тих, хто отримував лікування за протоколом R-CHOP, порівняно з тими, хто лікувався за протоколом CHOP. При оцінці впливу хіміотерапевтичних препаратів встановлено достовірний зв’язок між сумарною дозою доксорубіцину і циклофосфану та мінеральною щільністю кісткової тканини (МЩКТ) ділянок L1–L3, L5 (r=-0,36; r=-0,35; r=-0,41; r=-0,35, р<0,05), кореляційний зв’язок з сумарною дозою вінкристину в хребцях L1–L5 (r=-0,39; r=-0,38; r=-0,44; r=-0,34; r=-0,40, р<0,05) та достовірний взаємозв’язок МЩКТ із сумарною дозою преднізолону в ділянках L1, L2, L3, L5 (r=-0,36; r=-0,35; r=-0,41; r=-0,35) після курсів ПХТ у пацієнтів з НХЛ. Висновки. Встановлено, що менш тривалі курси R-CHOP найменше впливають на СФСКТ у пацієнтів з НХЛ. Виражене зниження МЩКТ відбувається при довготривалому лікуванні за протоколом СHOP. Установлено достовірний кореляційний взаємозв’язок кількості курсів хіміотерапії зі зміною МЩКТ поперекових хребців у пацієнтів з НХЛ. Виявлено достовірний кореляційний зв’язок між сумарною дозою доксорубіцину, циклофосфану, вінкристину і преднізолону та МЩКТ поперекових хребців ПЗХ.