МОРФОМЕТРИЧНЕ ВИВЧЕННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ РЕМОДЕЛЮВАННЯ СТРУКТУР ТОВСТОЇ КИШКИ В УМОВАХ ПОСТРЕЗЕКЦІЙНОЇ ПОРТАЛЬНОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ - Процайло, О. М.; Гнатюк, М. С.; Татарчук, Л. В.; Монастирська, Н. Я. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2022)
РЕЗЮМЕ. Видалення значних об’ємів печінки нерідко призводить до виникнення пострезекційної портальної гіпертензії, яка ускладнюється гіпертензією, повнокров’ям та морфологічною перебудовою органів басейну ворітної печінкової вени, ураженням їх структур, зміни яких у товстій кишці у названих патологічних умовах досліджені недостатньо. Мета – морфометрично вивчити особливості ремоделювання структур товстої кишки при пострезекційній портальній гіпертензії. Матеріал і методи. Морфометрично досліджено структури товстої кишки 67 білих щурів-самців, які були поділені на 3 групи. 1 група нараховувала 20 інтактних тварин, 2 – 30 щурів з пострезекційною портальною гіпертензією, 3 – 17 тварин з пострезекційною портальною гіпертензією та поліорганною недостатністю. Через 30 днів від початку експерименту проводили евтаназію дослідних тварин кровопусканням в умовах тіопенталового наркозу. З товстої кишки виготовляли гістологічні мікропрепарати, на яких визначали товщини слизової, м’язової, серозної оболонок товстої кишки, підслизового прошарку, підслизово-слизовий, м’язово-слизовий індекси, відносний об’єм епітеліоцитів, мікросудин, капіляро-епітеліоцитарні відношення, висоту епітеліоцитів, діаметр їх ядер, ядерно-цитоплазматичні відношення в цих клітинах, відносний об’єм пошкоджених епітеліоцитів. Кількісні показники обробляли статистично. Результати. Встановлено, що пострезекційна портальна гіпертензія ускладнювалася вираженим ремоделюванням структур товстої кишки, яке характеризувалося венозним повнокров’ям, нерівномірними, диспропорційними змінами морфометричних параметрів оболонок, відношеннями між ними, зниженням капіляро-епітеліоцитарних відношень, порушенням структурного клітинного гомеостазу, зростанням відносного об’єму пошкоджених епітеліоцитів, стромальних структур, вогнищ інфільтрації, склерозування з домінуванням їх при розвитку поліорганної недостатності. Висновки. Пострезекційна портальна гіпертензія призводить до вираженого ремоделювання структур товстої кишки, яке характеризувалося венозним повнокров’ям, нерівномірними, диспропорційними змінами морфометричних параметрів її оболонок, відношеннями між ними, зниженням капіляро-епітеліоцитарних відношень, порушенням структурного клітинного гомеостазу, зростанням відносного об’єму пошкоджених епітеліоцитів, міоцитів, стромальних структур, вогнищ інфільтрації, склерозування. Домінують структуні зміни у товстій кишці при поєднанні пострезекційної портальної гіпертензії з поліорганною недостатністю.