ДЕЯКІ АСПЕКТИ ВИКОРИСТАННЯ НЕНАТЯЖНОГО СПОСОБУ ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ ПАХОВИХ ГРИЖ - Бенедикт, В. В.; Продан, А. М.; Яцук, К. Ю. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2022)
РЕЗЮМЕ. У статті наведено результати використання нового ефективного ненатяжного способу хірургічного лікування пахових гриж із застосуванням синтетичного імплантата для зменшення вірогідності виникнення рецидиву грижі і прискорення трудової та соціальної реабілітації хворих після операції. Мета – створення нового ефективного ненатяжного способу хірургічного лікування пахових гриж із застосуванням синтетичного імплантата для зменшення вірогідності виникнення рецидиву грижі і прискорення трудової та соціальної реабілітації хворих після операції. Матеріал і методи. Проведено комплексне обстеження 34 хворих на пахову грижу з використанням загальноприйнятих методів, а також сонографічне дослідження передньої черевної стінки до операції і в різні строки після хірургічного лікування. Результати. При визначенні інтенсивності больового синдрому за ВАШ отримано результати: до 3-х годин післяопераційного періоду показник склав (22,9±2,1) мм; через 3 – 6 годин – (28,9±2,5) мм (р<0,05), що не вимагало введення наркотичних і навіть ненаркотичних знеболювальних. Це свідчить про достовірно менший ступінь інтенсивності больового синдрому в пацієнтів після використання герніопластики за Desarda. За даними УЗД, набряку тканин, сером, інфільтратів зони шва не виявлено. Післяопераційна рана загоювалася первинним натягом у всіх пацієнтів, хворих на другу – четверту добу після операції виписували з хірургічного стаціонару на амбулаторне лікування. Через 18–36 місяців було обстежено 24 пацієнти. У жодного з них не було діагностовано рецидиву грижі. Висновки. Використання для пластики пахового каналу як власних тканин, так і синтетичного імпланта, посилює механічну опірність новосформованої задньої стінки пахового каналу і дає змогу досягти підвищення ефективності хірургічного лікування пахових гриж та знизити ризик їх рецидиву.