ЕФЕКТИВНІСТЬ ЛІКУВАЛЬНОГО ЗАСОБУ IMMUNECOV™ У ХВОРИХ НА COVID-19 - Солярик, С. О.; Олійник, О. В.; Дудар, Д. М.; Франк, М.; Мостепан, Т. В.; Олійник, Я. В. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2022)
РЕЗЮМЕ. Лікування COVID-19 в наш час є великою невирішеною проблемою. Дослідження властивостей лікувальних засобів, які можна було б застосувати у лікуванні цієї хвороби, є актуальною задачею. Теоретично, дієвими засобами при лікуванні COVID-19 могли би бути речовини, які покращують роботу системи імунітету. Одним із таких засобів є препарат ImmuneCOV™, що є поєднанням натуральних складних компонентів та екстрактів рослин, які ростуть в Ізраїлі. Мета – дослідження лікувальних властивостей препарату ImmuneCOV™ у хворих на середньотяжку форму COVID-19. Матеріал і методи. Дослідження було рандомізованим та контрольованим. Усього було обстежено 58 осіб, хворих на COVID-19 середнього ступеня тяжкості, які потребували кисневої підтримки та не мали супутніх патологій. Пацієнтів було поділено на дві групи: ті, що отримували препарат та стандартне лікування (n=30), та ті, що отримували виключно стандартне лікування (n=28). Результати. У пацієнтів на фоні прийому ImmuneCOV™ на 14-й день спостерігалися достовірно вищі значення SpO2 (95,3±2,27), порівняно з другою групою (93,38±2,14; p<0,05), достовірно нижчі значення феритину (130,9±6,23 та 196,55±12,81 відповідно; p<0,05), достовірно нижчі значення C-реактивного білка (7,7±0,72 та 24,05±3,22; p<0,05). Висновки. Застосування лікувального засобу ImmuneCOV™ у хворих на середньотяжку форму COVID-19 приводить до достовірного підвищення SрO2 (р<0,05), зниження вмісту в сироватці крові феритину (p<0,05) та C-реактивного білка (p<0,05). Препарат ImmuneCOV™ може успішно використовуватись для лікування середньотяжкої форми COVID-19.