ХАРАКТЕР ТА ОСОБЛИВОСТІ СТРУКТУРНОЇ ПЕРЕБУДОВИ КРОВОНОСНОГО РУСЛА ЯЄЧОК БІЛИХ ЩУРІВ ПРИ РАПТОВІЙ ВІДМІНІ ПРЕДНІЗОЛОНУ ПІСЛЯ ЙОГО ПОПЕРЕДНЬОГО ТРИВАЛОГО ВВЕДЕННЯ У ВИСОКИХ ДОЗАХ - Герман, О. М. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2022)
РЕЗЮМЕ. Важлива роль у вивченні механізмів розвитку патологічних процесів належить характеру кровопостачання органів, оскільки стан судинної системи є визначальним для їх структури і функції. Мета – встановити особливості та дати кількісну характеристику перебудови кровоносного русла яєчок щурів при раптовій відміні преднізолону після його попереднього тривалого введення у високих дозах. Матеріал і методи. Матеріал для морфологічних і морфометричних досліджень забирали через 1, 3, 7, 14 та 28 діб після введення преднізолону, а також після його відміни. Гістологічні препарати забарвлювали гематоксиліном і еозином. Визначали масу яєчка, об’єм, індекс сперматогенезу. Оцінку стану судин проводили шляхом вирахування індексу Вогенворта. Результати. Після 28-денного введення преднізолону спочатку на тлі розширення і повнокровʼя артерій розвивалися побічні дії, які вкладалися у синдром Кушинга. Далі їх інтенсивність дещо знижувалася. Це супроводжувалося реверсивним звуженням просвіту дрібних артерій і артеріол. При відміні преднізолону в яєчках розпочиналися зворотні процеси, причому вони перебігали значно інтенсивніше, ніж їх попереднє наростання, з набуттям при цьому достовірної різниці з протилежним знаком. Характерною особливістю була висхідна вазоконстрикція великих і середніх артерій із одночасним зниженням тонусу дрібних артерій, особливо до 14-ї доби спостереження, коли показники набували навіть реверсивних по відношенню до контролю значень. Це супроводжувалося запустінням сімʼяних трубочок. Однак, з 14-ї до 28-ї доби показники знову поверталися до вихідних величин, зареєстрованих у інтактних тварин. Висновки. Тривале введення високих доз преднізолону приводить до активації сперматогенезу на тлі посилення кровонаповнення судин яєчок. Раптова відміна преднізолону супроводжується зворотними судинними реакціями з наступним розвитком висхідної вазоконстрикції та зниженням пропускної спроможності кровоносних русел яєчок.