ЯКІСТЬ ЖИТТЯ ПАЦІЄНТІВ З ДІАБЕТИЧНОЮ НЕФРОПАТІЄЮ ТА КАЛЬЦИФІКАЦІЄЮ КЛАПАНІВ СЕРЦЯ, ЯКІ ОТРИМУЮТЬ ПРОГРАМНИЙ ГЕМОДІАЛІЗ - Буштинська, О. В.; Сусла, О. Б.; Літовкіна, З. І.; Креховська-Лепявко, О. М.; Гаврилюк, Н. М.; Локай, Б. А. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2022)
РЕЗЮМЕ. Метою дослідження було вивчення впливу діабетичної нефропатії (ДН) на якість життя (ЯЖ) пацієнтів, які лікуються програмним гемодіалізом (ГД), та встановлення взаємозв’язків між показниками кальцифікації клапанів серця (ККС) та ЯЖ у когортах, які отримували ГД та мали цукровий діабет (ЦД). Матеріал і методи. У дослідження було залучено 136 хворих на хронічну хворобу нирок VД стадії, які отримували ГД (вік (53,9±1,0) року; тривалість ГД (47,6±4,2) місяця), чоловіків було 78, жінок – 58. Проводили оцінку клініко-демографічних та інструментальних даних. ККС верифікували за допомогою ультразвуку. Для дослідження якості життя (ЯЖ) використовували опитувальник оцінки ЯЖ (KDQOL-SF™ 1.3). Результати. Усі ГД-пацієнти були поділені на дві групи: перша – без ДН (n=88); друга – з ДН (n=48). У хворих на ЦД вірогідно частіше діагностували ішемічну хворобу серця (у 1,5 раза), серцеву недостатність (у 1,54 раза), аритмії (у 1,75 раза). Поширеність ККС була більшою (66,6 vs. 38,6 %, р=0,002) у пацієнтів з ДН, ніж у хворих без діабету. Аналіз опитувальників ЯЖ (KDQOL-SF™ 1.3) показав достовірно нижчі показники ЯЖ у пацієнтів з ЦД, порівняно з пацієнтами без ДН, за такими шкалами, як симптоми хвороби, наслідки захворювання нирок, тягар захворювання нирок, робота, сон, загальне самопочуття, фізичне функціонування, рольове функціонування обумовлене фізичним станом, біль в тілі, загальний стан здоров'я, емоційне самопочуття, рольове функціонування обумовлене емоційним станом, соціальна функція, енергія/втома, sf-12 фізична складова, sf-12 емоційна складова. Встановлено кореляційні зв’язки між наявністю ККС та показниками ЯЖ як у групах пацієнтів з ДН (Rs=-0,31– -0,67), так і без ДН (Rs=-0,23– -0,67), які отримували ГД, причому достовірну асоціативну залежність між частотою поєднаної ККС та показниками ЯЖ, зокрема загальним самопочуттям, емоційним самопочуттям, сном, соціальною підтримкою, було виявлено лише в осіб без діабету. Висновок. ДН знижує показники ЯЖ у хворих, які лікуються ГД. ККС при ЦД не є визначальною у формуванні ЯЖ, проте істотно погіршує її прояви.