ВПЛИВ СТАНДАРТИЗОВАНОЇ РОСЛИННОЇ КОМПОЗИЦІЇ BNO 2103 НА ПРОЛІФЕРАТИВНЕ ЗАПАЛЕННЯ У ЩУРІВ - Черних, В. В. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2022)
РЕЗЮМЕ. Відомо, що рослини є першоджерелами багатьох біоактивних субстанцій. Cтандартизація технології виготовлення рослинних засобів та її відтворюваність – це невід’ємні критерії успішного створення високоякісних фітопрепаратів. З розвитком технологій та доказової медицини фітотерапія отримує ще більше підстав для розширення меж застосування. Саме тому наукову цікавість викликає дослідження рослинних комбінацій, що відповідають сучасним уявленням та вимогам якості, безпечності та ефективності на предмет можливості розширення показань для їх застосування. Комбінований рослинний засіб BNO 2103, що є активним інгредієнтом рослинного препарату Канефрон® Н, пропонується для використання в терапії хронічної хвороби нирок. Мета – вивчити антипроліферативний потенціал засобу BNO 2103 на моделі «ватної» гранульоми у щурів. Матеріал і методи. Експериментальні дослідження виконано на 30 самцях білих безпородних щурів, які були поділені на 3 групи. В якості експериментальної патології використовували модель «ватної» гранульоми у щурів. Для корекції патології застосовували BNO 2103 у дозі 33,0 мг/кг. Як препарат порівняння було обрано диклофенак натрію у дозі 8,0 мг/кг. Усі досліджувані зразки вводили внутрішньошлунково щодня протягом 7 днів у вигляді суспензій. Після завершення дослідження вилучали утворену гранульому та розраховували антипроліферативну активність дослідних об’єктів. Результати. Антипроліферативна активність BNO 2103 на моделі «ватної» гранульоми у щурів склала 10,13 %, активність диклофенаку натрію – 15,30 %. Показники антипроліферативної активності у тварин на тлі застосування BNO 2103 не мали вірогідного характеру розбіжностей стосовно експериментальної групи тварин, лікованих диклофенаком натрію. Висновки. Антипроліферативна активність BNO 2103 є помірно вираженою та дещо поступається активності референс-препарату диклофенаку натрію. Отримані результати свідчать про достатній рівень активності BNO 2103, що може бути корисним при лікуванні захворювань нирок, перебіг яких, зазвичай, супроводжується запальною складовою.