МОРФОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЛІМФОЇДНОЇ ТКАНИНИ, АСОЦІЙОВАНОЇ З БРОНХАМИ МОРСЬКИХ СВИНОК, В ДИНАМІЦІ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО ОВАЛЬБУМІН-ІНДУКОВАНОГО АЛЕРГІЧНОГО ЗАПАЛЕННЯ - Попко, С. С. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2021)
Актуальною проблемою сучасної медицини є реакція лімфоїдної тканини, асоційованої з бронхами, при хронічних алергічних захворюваннях дихальних шляхів, адже саме від стану місцевої імунної системи легень залежить повноцінне функціонування тканин та клітин дихальної системи організму. Мета – вивчити морфологічні зміни лімфоїдної тканини, асоційованої з бронхами морських свинок, в динаміці експериментального овальбумін-індукованого алергічного запалення. Матеріал і методи. За допомогою гістологічного, морфометричного та статистичного методів вивчили легені 48 самців морської свинки в умовах експериментального овальбумін-індукованого алергічного запалення. Для визначення структурної та функціональної перебудови лімфоїдних вузликів легень визначали величину їх діаметра та їх кількість. Результати. Встановлено, що сенсибілізація та алергізація овальбуміном призводить до суттєвої структурно-функціональної перебудови лімфоїдної тканини, асоційованої з бронхами морської свинки, у вигляді збільшення їх кількості та розмірів. Найсуттєвіші зміни відбуваються протягом пізнього періоду розвитку алергічного запалення у перибронхіальних лімфоїдних вузликах, що підтверджує максимальний коефіцієнт збільшення – 2,6 (p*/**<0,001) діаметра перибронхіальних лімфоїдних вузликів в 4-ій експериментальній групі, порівняно з контролем. Висновки. Сенсибілізація та інгаляційна алергізація овальбуміном призводить до структурної реорганізації лімфоїдної тканини, асоційованої з бронхами морських свинок, у вигляді зростання їх кількості та розмірів, яка має односпрямований стадійний характер в залежності від локалізації лімфоїдних вузликів і тривалості експерименту та є проявом проліферативних змін клітинної адаптивної ланки місцевого імунітету легень морських свинок протягом пізнього періоду алергічного запального процесу.