ВПЛИВ КУРІННЯ НА РІВНІ АРГІНАЗИ ТА НІТРИТІВ І НІТРАТІВ У ПАЦІЄНТІВ З АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ ТА ОЖИРІННЯМ - Покровська, Н. К.; Файник, А. Ф.; Скляров, Є. Я. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2021)
Артеріальна гіпертензія залишається одним із найпоширеніших захворювань та одним із основних факторів розвитку кардіоваскулярних подій не лише в Україні, а й у світі. Активне та пасивне куріння є одними з головних факторів ризику серцево-судинної захворюваності та смертності, а хронічне куріння асоційовано з підвищеною артеріальною жорсткістю та зниженням еластичності артерій великого та середнього калібру. Мета – з’ясувати вплив куріння на рівень аргінази та нітратів і нітритів (NO2- + NO3-) у пацієнтів з артеріальною гіпертензією та коморбідним ожирінням. Матеріали та методи. Обстежено 56 пацієнтів віком 42–75 років із артеріальною гіпертензією та надмірною масою тіла чи ожирінням, з них 19 (33,9 %) пацієнтів курили. Пацієнтів було поділено на 2 групи залежно від анамнезу куріння. Було проведено такі обстеження: біохімічний аналіз крові, визначення рівнів аргінази та NO2- +NO3- у плазмі. Результати. Знайдено зворотну кореляцію між індексом куріння та SpO2 (p<0,05), яка була достовірно нижчою у осіб, що курили (p<0,01). У пацієнтів із анамнезом куріння відмічено достовірне підвищення концентрації аргінази (p<0,05), а також зниження рівнів NO2- + NO3- (p<0,05). Знайдено зворотну кореляцію між рівнями NO2- + NO3- та ШКФ (p<0,05) у осіб 2-ї групи, що дає можливість розглядати ці молекули в якості маркерів ураження ниркової паренхіми. Висновки. Рівень аргінази є вищим у пацієнтів з АГ у поєднанні з ожирінням, котрі курять, порівняно із особами без шкідливих звичок, в той час як концентрація NO2- + NO3- є достовірно нижчою. NO2- + NO3- можна розглядати в якості маркерів ураження функції нирок у пацієнтів з коморбідною патологією.