СИМУЛЬТАННЕ ОПЕРАТИВНЕ ЛІКУВАННІ ГЕМОРОЮ ТА АНАЛЬНОЇ ТРІЩИНИ - Ноєс, А. Д.; Фелештинський, Я. П.; Пироговський, В. Ю. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2021)
В статті описана симультанна методика оперативного лікування геморою та анальної тріщини, яка дозволяє одночасно зменшити кровопостачання кавернозної тканини гемороїдальних вузлів та покращити кровотік у зоні попереднього існування тріщини за рахунок ліквідації дефекту слизової оболонки анального каналу та сфінктероспазму при мінімальній травматизації анального каналу. Мета – покращити результати лікування пацієнтів із хронічним гемороєм, поєднаним з хронічною анальною тріщиною, шляхом комбінованого виконання трансанальної гемороїдальної деартеріалізації з висіченням тріщини. Матеріал і методи. Проведено ретроспективний порівняльний аналіз 177 пацієнтів із анальною тріщиною та гемороєм. Пацієнтів було поділено на три групи: І – 60 пацієнтів, яким проведено гемороїдектомію за Міліганом – Морганом та видалення анальної тріщини, ІІ – 60 пацієнтів, яким видалена анальна тріщина без втручання з приводу геморою, ІІІ – 57 пацієнтів, прооперованих за оригінальною методикою. Для оцінки інтенсивності кровотоку в ділянці анальної тріщини проводилась лазерна доплерівська флоуметрія. Оцінка результатів проводилась за критеріями: інтенсивність болю, рання післяопераційна затримка сечі, нагноєння післяопераційної рани, рецидив, інконтиненція, перебування в стаціонарі. Результати. За допомогою лазерної доплерівської флоуметрії в до- та післяопераційному періоді доведено, що симультанне оперативне лікування з приводу геморою та анальної тріщини запропонованим методом допомагає покращити кровотік у ділянці анального каналу. При цьому вдається покращити результати лікування за всіма критеріями оцінки. Висновки. Симультанне хірургічне втручання у пацієнтів, які мають поєднання геморою з анальною тріщиною, запропонованим способом дозволяє покращити результати лікування. Такий спосіб не погіршує інтенсивності кровотоку анального каналу, є одночасно малоінвазивним та радикальним і може бути рекомендованим для впровадження в хірургічну практику.