ПРОЯВИ ДЕПРЕСИВНОЇ СИМПТОМАТИКИ ПРИ РІЗНИХ ВАРІАНТАХ ПЕРВИННОГО ЕПІЗОДУ БІПОЛЯРНОГО АФЕКТИВНОГО РОЗЛАДУ - Мисула, Ю. І.; Венгер, О. П. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2021)
Розуміння особливостей депресивної симптоматики при первинному епізоді БАР має важливе значення для виявлення, лікування та профілактики захворювання у зв’язку з тяжкістю його діагностики. Мета – вивчити особливості депресивної симптоматики при первинному епізоді біполярного афективного розладу з урахуванням клінічного варіанта та гендерного фактора. Матеріал і методи. Клінічно обстежено 130 чоловіків та 176 жінок із первинним епізодом біполярного афективного розладу. Результати. Встановлено, що при депресивному варіанті первинного епізоду БАР наявний весь спектр депресивної симптоматики: знижений настрій (100,0 %), ангедонія – у 40,3 % всіх хворих, у 40,9 % чоловіків, і в 40,0 % жінок, підвищена втомлюваність – відповідно 68,1 %, 65,9 %, і 69,3 %, песимістичне мислення – 100,0 %, почуття провини, марності, тривоги або страху – 33,6 %, 36,4 %, і 32,0 %, занижена самооцінка – 89,1 %, 84,1 %, і 92,0 %, нездатність концентруватися і приймати рішення – 45,4 %, 36,4 %, і 50,7 %, думки про смерть або самогубство – 79,8 %, 79,5 %, і 80,0 %, нестабільний апетит, зміна ваги – 61,3 %, 59,1 %, і 62,7 %, дисомнії – 98,3 %, 97,7 %, і 98,7 %. При маніакальному варіанті наявні окремі симптоми: почуття тривоги або страху – 52,2 %, 66,7 %, 25,0 %, нездатність концентруватися і приймати рішення – 56,5 %, 46,7 %, 75,0 %, думки про смерть або самогубство – 8,7 %, 6,7 %, і 12,5 %, дисомнії – 30,4 %, 26,7 %, і 37,5 %. Змішаний варіант ближчий до депресивного, але поширеність депресивної симптоматики менша: знижений настрій виявлений відповідно у 81,8 %, 83,3 %, і 80,0 %, ангедонія – 45,5 %, 66,7 %, і 20,0 %, підвищена втомлюваність – 54,5 %, 50,0 %, і 60,0 %, песимізм – 81,8 %, 83,3 %, і 80,0 %, почуття провини, марності, тривоги або страху – 72,7 %, 66,7 %, і 80,0 %, знижена самооцінка – 81,8 %, 83,3 %, і 80,0 %, нездатність концентруватися і приймати рішення – 72,7 %, 83,3 %, і 60,0 %, думки про смерть або самогубство – 63,6 %, 50,0 %, і 80,0 %, нестабільний апетит, зміна ваги – 27,3 %, 16,7 %, і 40,0 %, дисомнії – 100,0 %. Значущих відмінностей у поширеності депресивної симптоматики між чоловіками і жінками не виявлено. Висновки. Відмінності у поширеності клінічних проявів депресії при первинному епізоді біполярного афективного розладу визначаються його клінічним варіантом; вплив гендерного фактора на них є несуттєвим.