АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ РИТМУ У ХВОРИХ НА ІНФАРКТ МІОКАРДА НА ДОГОСПІТАЛЬНОМУ ЕТАПІ ТА В РАННЬОМУ І ПІЗНЬОМУ РЕПЕРФУЗІЙНОМУ ПЕРІОДІ: ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ ТА ДАНІ ВЛАСНИХ СПОСТЕРЕЖЕНЬ - Бадюк, Н. В.; Гребеник, М. В. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2021)
Інфаркт міокарда часто маніфестує складними, фатальними порушеннями ритму, що становить найбільшу загрозу для виживання у перші години розвитку гострої ішемії міокарда. Частота порушень ритму серця (ПРС) істотно відрізняється залежно від етапу госпіталізації та від вчасно проведеного перкутанного коронарного втручання, а їх прогностична оцінка неоднозначна. Метою даного фрагменту нашого дослідження було проведення аналізу ПРС в різні періоди ІМ та зіставлення їх з даними інших досліджень. Матеріал і методи. Проведено аналіз даних локального реєстру ІМ кардіологічної клініки кафедри терапії і сімейної медицини ФПО на базі міського кардіоцентру за 2010–2020 рр., який охоплює понад 2000 спостережень. Для дослідження відібрано дані 1593 пацієнтів у віці 29–89 років, середній вік (65,10±0,37) років. За допомогою ліцензованої програми SPSS v.21 проведена статистична обробка даних, вписаних в електронні таблиці Excel – 2010. Паралельно зa пошуковими системами Pubmed, Google Scholar, Sciencedirect, Webcardio проведено аналіз літературних джерел з даної тематики за останні 10 років. Результати. ША, такі як ШТ та ФШ, можуть виникати в будь-який час ІМ, починаючи з ранніх хвилин гострого періоду до віддаленого періоду ІМ. У 6 % пацієнтів із ГКС розвиваються ШТ або ФШ у перші години після виникнення симптомів, найчастіше перед госпіталізацією в стаціонар [10]. У нашому дослідженні ША на догоспітальному етапі були зафіксовані у 15,34 %. Ранні реперфузійні аритмії у нашому дослідженні виявлено у 32,54 %, що проявлялись надшлуночковою (5,7 %) та шлуночковою (17,3%) екстрасистолією, пароксизмами фібриляції передсердь (1,92 %), шлуночковою тахікардією (5,7 %), фібриляцією шлуночків (1,92 %), що в середньому збігається з даними різних авторів. Згідно з нашими спостереженнями, частка пізніх реперфузійних аритмій становила 12,6 % у вигляді надшлуночкової (4,4 %) та шлуночкової (4,4 %) екстрасистолії, пароксизмів ФП (1,92 %) і ША (2,0 %) здебільшого за рахунок ШТ. Висновки. Як шлуночкова, так і надшлуночкова аритмії часто зустрічаються на догоспітальному етапі та під час реваскуляризації при ІМ.