ХАРАКТЕРИСТИКА КЛІНІЧНОГО ПЕРЕБІГУ ГАСТРОЕЗОФАГЕАЛЬНОЇ РЕФЛЮКСНОЇ ХВОРОБИ ТА ОЦІНКА ПСИХОСОМАТИЧНОГО СТАНУ ДАНИХ ПАЦІЄНТІВ - Дебрецені, К. О.; Чопей, І. В.; Чубірко, К. І. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2021)
Мета – оцінка впливу психосоматичного стану на клінічний перебіг і якість життя хворих на ГЕРХ. Матеріал і методи. У групу обстеження було включено 80 пацієнтів із ГЕРХ. Клінічне обстеження хворих включало традиційну оцінку скарг, анамнезу захворювання і життя, даних об᾽єктивного обстеження. Психологічна частина обстеження складалася з індивідуальної бесіди з пацієнтом і психодіагностичних тестів. Результати. Проведено аналіз основних показників, що відображають дані про захворювання на ГЕРХ, тривалість його перебігу і частоту виникнення. Проведено оцінку та аналіз основних клінічних та психосоматичних проявів захворювання. Висновки. Неерозивна ГЕРХ знижує якість життя хворих за всіма шкалами фізичного і психологічного здоров᾽я.