МОРФОЛОГІЧНІ ЗМІНИ СУДИН ЄМНІСНОЇ ЛАНКИ ГЕМОМІКРОЦИРКУЛЯТОРНОГО РУСЛА ЛЕГЕНЬ МОРСЬКИХ СВИНОК, СЕНСИБІЛІЗОВАНИХ ОВАЛЬБУМІНОМ - Попко, С. С. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2021)
Актуальною проблемою сучасної медицини є реакція мікросудин легень при хронічних алергічних захворюваннях дихальної системи, адже саме від стану судин гемомікроциркуляторного русла залежить повноцінне функціонування тканин та клітин організму. Мета – вивчити морфологічні зміни судин ємнісної ланки гемомікроциркуляторного русла легень морських свинок, сенсибілізованих овальбуміном. Матеріал та методи. За допомогою гістологічного, морфометричного та статистичного методів вивчали легені 48 самців морських свинок в умовах експериментального овальбумін-індукованого алергічного запалення, яке моделювали шляхом триразової підшкірної сенсибілізації та наступної 8-денної інтраназальної інгаляції овальбуміном. Для визначення структурної та функціональної перебудови посткапілярних та м᾽язових венул визначали величину внутрішнього діаметра судин. Результати. Встановлено загальну закономірність реактивності ємнісної ланки гемомікроциркуляторного русла легень морських свинок при експериментальному овальбумін-індукованому алергічному запаленні, що полягає в структурній та функціональній перебудові посткапілярних та м᾽язових венул у вигляді збільшення діаметра їх просвіту та проникності їх стінки. Більш виражені морфологічні зміни виявлені в посткапілярних венулах у ранньому періоді розвитку алергічного запалення, що підтверджує максимальний коефіцієнт збільшення діаметра просвіту посткапілярних венул, який спостерігається в 1-ій експериментальній групі, порівняно з контролем, і становить 1,7. Висновки. Сенсибілізація та інгаляційна алергізація овальбуміном призводять до структурної реорганізації у вигляді вазодилатації посткапілярних та м᾽язових венул гемомікроциркуляторного русла легень морських свинок, яка має односпрямований стадійний характер в залежності від діаметра судин і тривалості експерименту та є проявом порушення відновно-адаптаційних процесів гемомікроциркуляції. Найбільш виражені зміни виявляються впродовж раннього періоду розвитку алергічного запального процесу в посткапілярних венулах.