ЗВ’ЯЗКИ КОМП’ЮТЕРНО-ТОМОГРАФІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ЗУБНИХ ДУГ З ОДОНТОМЕТРИЧНИМИ Й КЕФАЛОМЕТРИЧНИМИ ПОКАЗНИКАМИ ДІВЧАТ-БРАХІЦЕФАЛІВ ІЗ ОРТОГНАТИЧНИМ ПРИКУСОМ - Маrchenko, А. V. (Вісник наукових досліджень, 2018)
Для коректного моделювання форми зубної дуги необхідно встановити найінформативніші параметри зубів і голови, взаємопов’язані з нею. Мета дослідження – провести аналіз кореляцій КТ-розмірів, необхідних для побудови коректної форми зубної дуги з одонтометричними й кефалометричними показниками дівчат-брахіцефалів із ортогнатичним прикусом. Матеріали і методи. Дослідження проведено згідно з власне розробленою схемою за допомогою дентального конусно-променевого томографа Veraviewepocs 3D. Виконували вимірювання таких розмірів верхніх і нижніх різців, іклів, малих та перших великих кутніх зубів (відповідно МКЗ та ВКЗ): довжини зуба, довжини кореня у присінково-язиковій та мезіодистальній проекціях, мезіодистального і присінково-язикового розмірів коронки зуба, ширини дентинно-емалевої межі у мезіодистальному та присінково-язиковому напрямках. Також визначали трансверзальні розміри верхньої й нижньої щелеп і сагітальні характеристики зубної дуги та кефалометричні розміри. Аналіз кореляцій отриманих результатів у дівчат-брахіцефалів (n=26) проводили з використанням непараметричного метода Спірмена у ліцензійному статистичному пакеті Statistica 6.0. Результати досліджень та їх обговорення. У дівчат-брахіцефалів із ортогнатичним прикусом встановлено 348 достовірних і середньої сили недостовірних зв’язків із 1116 можливих (31,2 %, з яких 17,9 % – недостовірних середньої сили) із параметрами зубної дуги у фронтальній площині (з них 6 – 0,5 % прямих сильних; 132 – 11,8 % прямих середньої сили; 181 – 16,2 % недостовірних прямих середньої сили; 10 – 0,9 % зворотних середньої сили; 19 – 1,7 % недостовірних зворотних середньої сили); 79 зв’язків із 279 можливих (28,3 %, з яких 14,3 % недостовірних середньої сили) із параметрами верхньощелепної зубної дуги в сагітальній площині (з них 3 – 1,1 % прямих сильних; 34 – 12,2 % прямих середньої сили; 35 – 12,5 % недостовірних прямих середньої сили; 2 – 0,7 % зворотних середньої сили; 5 – 1,8 % недостовірних зворотних середньої сили); 88 зв’язків із 279 можливих (31,5 %, з яких 12,9 % недостовірних середньої сили) із параметрами верхньощелепної зубної дуги у вертикальній площині (з них 2 – 0,7 % прямих сильних; 50 – 17,9 % прямих середньої сили; 36 – 12,9 % недостовірних прямих середньої сили). Висновки. У дівчат-брахіцефалів в усіх групах достовірні й середньої сили недостовірні кореляції лінійних розмірів, необхідних для побудови коректної форми зубної дуги з розмірами зубів та кефалометричними показниками, мають майже однаковий відсоток – 31,2 % із трансверзальними розмірами верхньої і нижньої щелеп; 28,3 % з параметрами верхньощелепної зубної дуги в сагітальній площині та 31,5 % з параметрами верхньощелепної зубної дуги у вертикальній площині. Відносну більшість достовірних і середньої сили недостовірних кореляцій трансверзальних розмірів верхньої і нижньої щелеп у дівчат-брахіцефалів встановлено з присінково-язиковими розмірами коронок зубів (34,7 %), з довжиною зубів (44,2 %) та з шириною дентинно-емалевої межі у мезіодистальному напрямку (30,6 %). Більшість кореляцій параметрів верхньощелепної зубної дуги в сагітальній площині у дівчат-брахіцефалів встановлено з мезіодистальними розмірами коронок зубів (55,6 %), з шириною дентинно-емалевої межі у мезіодистальному (55,6 %) і присінково-язиковому (38,9 %) напрямках та з довжиною кореня у присінково-язиковій (44,4 %) і мезіодистальній (38,9 %) проекціях; а параметрів верхньощелепної зубної дуги у вертикальній площині – з мезіодистальними (52,8 %) і присінково-язиковими (63,9 %) розмірами коронок зубів та з шириною дентинноемалевої межі у присінково-язиковому напрямку (44,4 %).