ЕПІДЕМІОЛОГО-КЛІНІЧНІ ПАРАЛЕЛІ УРОДЖЕНИХ ВАД ТОНКОЇ КИШКИ В НОВОНАРОДЖЕНИХ - Shamsiev, А. М.; Oripov, F. S.; Shamsieva, D. А. (Вісник наукових досліджень, 2018)
Вплив певних пестицидів та інших хімічних сполук може збільшити ризик народження немовлят з уродженими аномаліями. Проблеми різноманітних клініко-анатомічних варіантів розвитку мальформацій, вибору тактики та тривалості хірургічного лікування часткової кишкової непрохідності, як наслідку вроджених аномалій, залишаються невирішеними на сьогодні. Мета дослідження – вивчити структуру стінки тонкої кишки та визначити морфологічні та епідеміологічні критерії її уродженої обструкції у немовлят; розробити рекомендації для попередження розвитку вроджених аномалій тонкої кишки. Матеріали і методи. Досліджували зразки тонкої кишки прооперованих новонароджених немовлят з уродженими патологіями тонкої кишки, які перебували на лікуванні у відділенні дитячої хірургії СамМІ клініки № 2. Результати досліджень та їх обговорення. Дані, які ми отримали, показують, що структура тонкої кишки новонароджених дітей та експериментальних тварин мають ідентичні морфологічні зміни. Частота розвитку вроджених мальформацій чітко корелювала із рівнем забруднення водних ресурсів пестицидами у досліджуваних регіонах (R²=0,8894). Висновки. Ризик розвитку вродженої патології тонкої кишки новонароджених чітко корелює з проблемами водопостачання та високим рівнем забруднення пестицидами водних ресурсів. Таким чином, для ефективного вирішення проблеми та профілактики мальформацій кишки необхідний цілий ряд профілактичних заходів.