ВУЗЛОВІ УТВОРЕННЯ ЩИТОПОДІБНОЇ ЗАЛОЗИ. СТАН ПРОБЛЕМИ (ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ) - Yusupov, Sh. A.; Kurbaniyazov, Z. B.; Zayniev, A. F. (Вісник наукових досліджень, 2018)
Проблема ранньої діагностики та своєчасного адекватного лікування патологічних утворень щитоподібної залози, котрі сьогодні зустрічаються у 4–10 % населення, досі залишається актуальною. спостерігається тенденція до зростання частоти діагностування вузлових новоутворень залози, однак цифри залежать від обраного методу обстеження. Так, при пальпації вузли діагностують у 4–6 % обстежуваних в районах с достатнім вмістом йоду в воді та продуктах харчування, а у зонах ендемічних по зобу – ця цифра вища. При ультразвуковому обстеженні щитоподібної залози частота виявлення раніше недіагностованих вузлів у дорослого населення складає 13–40 %. При аутопсії людей, котрі померли від нетиреоїдних захворювань, вузли знаходять більше ніж у половини. У даному огляді літератури розглядаються питання сучасних можливостей комплексної діагностики вузлових утворень щитоподібної залози. Незважаючи на значну кількість проведених обстежень, не завжди можливо правильно встановити точний морфологічний діагноз, що свідчить про необхідність удосконалення існуючих та пошуку нових більш інформативних методів діагностики. В даному аспекті повідомлення про використання вимірювань тканинного тиску в щитоподібній залозі видаються досить перспективними.