ПРОЯВИ СТАТЕВОГО ДИМОРФІЗМУ КОРЕЛЯЦІЙ СОНОГРАФІЧНИХ ПАРАМЕТРІВ СЕЛЕЗІНКИ З АНТРОПО-СОМАТОМЕТРИЧНИМИ ПАРАМЕТРАМИ ТІЛА ПРАКТИЧНО ЗДОРОВИХ ЧОЛОВІКІВ І ЖІНОК ЗАГАЛЬНИХ ГРУП ТА ПРЕДСТАВНИКІВ РІЗНИХ СОМАТОТИПІВ - Prokopenko, S. V.; Antonets, O. V. (Вісник наукових досліджень, 2018)
У невеликій кількості робіт встановлено кореляції лінійних розмірів селезінки з антропометричними показниками тіла, з компонентним складом маси тіла і первинними компонентами статури, які зрозумілим чином відрізняються в осіб певного соматотипу різної статі. Це є частиною загальної проблеми встановлення кореляцій між особливостями морфофункціональної організації людини з реактивністю і резистентністю організму до факторів стресу або вивчення “норми реакції” організму. Мета дослідження – виявити прояви статевого диморфізму кореляцій сонографічних параметрів селезінки з антропо-соматометричними параметрами тіла практично здорових чоловіків і жінок загальних груп та представників різних соматотипів. Матеріали і методи. На базі науково-дослідного центру Вінницького національного медичного університету імені М. І. Пирогова проведено антропометричне обстеження за В. В. Бунаком, оцінку соматотипу – за математичною схемою J. Carter i B. Heath, абсолютної кількості жирового, кісткового і м’язового компонентів маси тіла – за формулами J. Matiegka, а також дослідження сонографічних параметрів селезінки (довжини, товщини, висоти, площі поздовжнього і поперечного перерізів, показника акустичної щільності тканини, діаметра селезінкової вени й об’єму) 90 практично здорових чоловіків віком від 22 до 35 років та 147 жінок віком від 21 до 35 років. Усі обстежені у третьому поколінні були мешканцями Подільського регіону України. Оцінку кореляцій сонографічних параметрів селезінки з антропо-соматометричними показниками здійснено за допомогою ліцензійного пакета Statistica 6.1. Кореляції в загальних групах проводили з використанням параметричної статистики Пірсона; а у чоловіків і жінок різних соматотипів – з використанням непараметричної статистики Спірмена. Результати досліджень та їх обговорення. У результаті дослідження, окрім кількісних відмінностей, встановлено якісні відмінності кореляцій сонографічних параметрів селезінки з антропо-соматометричними параметрами тіла у чоловіків і жінок загальних груп та більшою мірою представників різних соматотипів. Представники різних типів конституції мають специфічні особливості як у рівні, так і в кінетиці вікових змін параметрів селезінки. Тому відмінності між представниками різних типів усередині кожної конституціонально-статевої групи частіше виражені сильніше, ніж відмінності між загальними групами обох статей. Так, у чоловіків-мезоморфів найбільшу кількість зв’язків встановлено з тотальними, поздовжніми, обхватними розмірами тіла, діаметрами тіла показниками компонентного складу маси тіла, а у жінок мезоморфного соматотипу – з показника-ми компонентного складу маси тіла. У чоловіків ендо-мезоморфного соматотипу найбільшу кількість зв’язків встановлено з поздовжніми розмірами тіла, компонентами соматотипу, а у жінок ендо-мезоморфного соматотипу – з діаметрами тіла і кефалометричними показниками. Висновки. Між практично здоровими чоловіками і жінками першого зрілого віку загалом та представниками відповідних соматотипів встановлено кількісні та якісні відмінності кореляцій сонографічних параметрів селезінки з антропо-соматометричними параметрами тіла. Отримані розбіжності наочно демонструють існування єдиного складного кореляційно-структурного симптомокомплексу фенотипових проявів загальної та приватної конституції, що змінюється під впливом фактора статі.