МОДЕЛЮВАННЯ ГНАТОМЕТРИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ЗАЛЕЖНО ВІД ПАРАМЕТРІВ БАЗАЛЬНИХ КРАНІАЛЬНИХ СТРУКТУР ЮНАКІВ ТА ДІВЧАТ З ОРТОГНАТИЧНИМ ПРИКУСОМ - Dmitriev, М. О.; Dudik, О. P.; Chugu, T. V.; Cherkasova, O. V. (Вісник наукових досліджень, 2018)
Для можливості формування об’єктивного підґрунтя визначення діагнозу та створення кінцевої мети лікування ортодонта, необхідно мати чітке розуміння про індивідуальні варіативні значення основних метричних характеристик певних індивідуальних показників кісткових структур та м’яких тканин лиця. Мета дослідження – побудувати і провести аналіз регресійних моделей гнатометричних показників залежно від параметрів базальних краніальних структур у юнаків та дівчат із ортогнатичним прикусом. Матеріали і методи. У 38 юнаків (віком від 17 до 21 року) та 55 дівчат (віком від 16 до 20 року), які мали фізіологічний прикус максимально наближений до ортогнатичного, було проведено телерентгенографічні та комп’ютернотомографічні дослідження. Побудову регресійних моделей гнатометричних показників залежно від параметрів базальних краніальних структур проведено в ліцензійному пакеті Statistica 6,0. Результати досліджень та їх обговорення. У результаті проведеного регресійного аналізу в юнаків з ортогнатичним прикусом побудовано такі моделі гнатометричних показників залежно від параметрів базальних краніальних структур: ефективна довжина верхньої щелепи = -6,11+1,01×відстань Se_N+0,45×величину основи верхньої щелепи + 0,28×відстань S_E (коефіцієнт детермінації дорівнює 0,612); довжина верхньої щелепи = –15,42+0,50×відстань Se_N+0,50×величину основи верхньої щелепи (коефіцієнт детермінації дорівнює 0,550); кут SND = 107,8–0,47×H-кут + 0,39×величину основи верхньої щелепи – 0,38×відстань S_E (коефіцієнт детермінації дорівнює 0,502); відстань S_L = 13,05+1,51×відстань Se_N – 0,87×H-кут – 0,86×відстань S_E+0,63×величину основи верхньої щелепи (коефіцієнт детермінації дорівнює 0,626). Висновки. Із 43 можливих регресійних моделей гнатометричних показників залежно від параметрів базальних краніальних структур у юнаків з ортогнатичним прикусом побудовано лише 4 достовірних моделі з коефіцієнтом детермінації більшим 0,5, а саме: ефективної довжини верхньої щелепи, довжини верхньої щелепи, кута SND та відстані S_L. У дівчат із ортогнатичним прикусом взагалі не побудовані моделі з коефіцієнтом детермінації більшим 0,5.