ЗВ’ЯЗКИ КОНСТИТУЦІОНАЛЬНИХ ПАРАМЕТРІВ ТІЛА ПРАКТИЧНО ЗДОРОВИХ ЖІНОК ЕНДО- МЕЗОМОРФНОГО СОМАТОТИПУ З РЕОЕНЦЕФАЛОГРАФІЧНИМИ ПОКАЗНИКАМИ - Semenchenko, V. V.; Serebrennykova, O. A.; Gunas, I. V. (Вісник наукових досліджень, 2018)
Незважаючи на значну кількість досліджень, присвячених розладам церебральної гемодинаміки, практично залишається поза увагою визначення зв’язків реоенцефалографічних показників із конституціональними параметрами тіла у практично здорового населення. Мета дослідження – встановити особливості зв’язків антропо-соматометричних параметрів тіла практично здорових жінок Поділля ендо-мезоморфного соматотипу з показниками церебрального кровообігу. Матеріали і методи. Первинні антропометричні й реоенцефалографічні показники практично здорових міських жінок Поділля (n=130) взяті з банку даних матеріалів науково-дослідного центру Вінницького національного медичного університету імені М. І. Пирогова. За допомогою комп’ютерного діагностичного комплексу визначали амплітудні, часові й похідні показники реоенцефалограми. Антропометричне дослідження проведене згідно зі схемою В. В. Бунака. Краніометрія включала визначення: обхвату голови (глабела), сагітальної дуги, найбільшої довжини і ширини голови, найменшої ширини голови, ширини обличчя та нижньої щелепи. Соматотип визначено за методикою J. Carter і B. Heath, компонентний склад маси тіла – за методикою J. Matiegka і за формулами Американського інституту харчування. Оцінка кореляцій показників церебрального кровообігу з антропо-соматометричними параметрами тіла практично здорових жінок ендо-мезоморфного соматотипу (n=27) проведено в ліцензійному статистичному пакеті STAT IST ICA 6.0 за допомогою статистики Спірмена. Результати досліджень та їх обговорення. Встановлено наступні множинні достовірні й середньої сили недостовірні кореляції конституціональних параметрів тіла з показниками церебрального кровообігу: зворотні середньої сили недостовірні (r=-0,30 – -0,33) зв’язки більшості амплітудних показників (за винятком базового імпедансу) з міжвертлюговою відстанню таза; прямі середньої сили достовірні (r= 0,39–0,55) і недостовірні (r=0,33–0,38) зв’язки тривалості серцевого циклу і часу низхідної частини реограми з показниками товщини шкірно-жирових складок верхньої кінцівки; зворотні, переважно недостовірні, середньої сили (r= -0,30 – -0,37) зв’язки дикротичного і діастолічного індексів із третиною обхватних розмірів (переважно гомілки, шиї і стопи) та мезоморфним компонентом соматотипу, і зворотні, переважно достовірні, середньої сили (r=-0,38 – -0,50) зв’язки середньої швидкості швидкого і повільного кровонаповнення з поперечним нижньо-грудниним розміром, міжгребневою і міжвертлюговою відстанями таза, а також прямі середньої сили достовірні (r= 0,39–0,50) і недостовірні (r= 0,30–0,38) зв’язки показників тонусу всіх артерій, тонусу артерій великого калібру і тонусу артерій середнього та дрібного калібрів із половиною обхватних розмірів та м’язовим компонентом маси тіла за методикою Американського інституту харчування. Висновки. У практично здорових жінок Поділля ендо-мезоморфного соматотипу, серед кореляцій показників церебрального кровообігу з антропо-соматотипологічними параметрами тіла, найбільший відсоток, переважно недостовірних середньої сили, прямих та зворотних зв’язків встановлено з похідними показниками реоенцефалограми (відповідно 7,3 і 4,1 %), а найменший – переважно зворотних, недостовірних та достовірних кореляцій середньої сили із амплітуднимими (відповідно 3,4 і 1,0 %) показниками реоенцефалограми. Серед часових показників церебрального кровообігу встановлено лише прямі достовірні й недостовірні зв’язки середньої сили (відповідно 3,4 і 2,4 %). При аналізі кореляцій різних груп антропо-соматотипологічних параметрів тіла з показниками церебрального кровообігу практично здорових жінок ендо-мезоморфного соматотипу встановлено, що амплітудні показники реоенцефалограми мають найбільший відносний відсоток зв’язків із шириною дистальних епіфізів довгих трубчастих кісток кінцівок (17,5 %); часові показники реоенцефалограми – з показниками товщини шкірно-жирових складок (12,5 %); похідні показники реоенцефалограми – з обхватними розмірами (23,3 %), діаметрами тіла (18,8 %), кефалометричними показниками (14,6 %) та показниками компонентного складу маси тіла і товщини шкірно-жирових складок (по 12,5 %).