ДІАГНОСТИЧНЕ ТА ПРОГНОСТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ВИЗНАЧЕННЯ ІНТЕРФЕРОНУ- ГАММА В СПИННОМОЗКОВІЙ РІДИНІ ПРИ ВІЛ-АСОЦІЙОВАНИХ НЕВРОЛОГІЧНИХ ЗАХВОРЮВАННЯХ - Lуtvуn, K. Yu.; Shostakovych-Koretskaya, L. R.; Havrylenko, L. О. (Вісник наукових досліджень, 2018)
Неврологічні захворювання розвиваються у більшості пацієнтів із ВІЛ, мають високу летальність, переважну частку якої складають опортуністичні інфекції ЦНС. Інтерферон-гамма (IFN-γ) є одним із головних цитокінів, які мають важливе значення для розвитку нейропатогенезу ВІЛ. Мета дослідження – вивчити зміни вмісту IFN-γ в крові й спинномозковій рідині та дослідити його зв’язок з імунологічним статусом та вірусним навантаженням ВІЛ РНК при ВІЛ-асоційованих неврологічних захворюваннях. Матеріали і методи. Обстежено 48 пацієнтів із ВІЛ-інфекцією та захворюваннями ЦНС, зумовленими опортуністичними інфекціями, у віці 21–54 роки. В структурі захворювань ЦНС переважали церебральний туберкульоз – 15 (31,3%) і вірусні енцефаліти (ЕБ В, ЦМВ, HSV ) – 11 (22,9 %) пацієнтів. Групу порівняння склали 7 здорових донорів відповідного віку. Вміст IFN-γ в крові та у спинномозковій рідині (СМР) визначали за методом ІФА. Для статистичної обробки результатів дослідження використовували програми Statistica v.6.1® і MedCalс v.11.5.0 (free download). Результати досліджень та їх обговорення. Визначено суттєві розбіжності між вмістом IFN-γ у СМР залежно від наслідку хвороби – медіана показника в померлих пацієнтів втричі перевищувала таку у хворих, які вижили, – 9,0 (6,0–12,0) пг/мл проти 3,0 (1,0–7,0) пг/мл (р=0,001 за U-критерієм), тобто високий рівень IFN-γ у лікворі прямо корелював з тяжкістю стану хворих та несприятливим прогнозом (rs=0,48; p<0,001). Встановлено прямі взаємозв’язки між вмістом IFN-γ у СМР і вірусним навантаженням ВІЛ РНК як у СМР (rs=0,44; p<0,01), так і в крові (rs=0,46; p<0,01) пацієнтів із ВІЛ-асоційованими неврологічними захворюваннями. Підвищення концентрації IFN-γ у сироватці крові також асоціювалось з високим рівнем в крові РНК-копій (rs=0,32; p<0,05) та зменшенням кількості клітин CD4 (rs=-0,29; p<0,05). За результатами RO C-аналізу визначено, що високий ризик несприятливого перебігу ВІЛ-асоційованої інфекції ЦНС прогнозується при концентрації IFN-γ у спинномозковій рідині понад 4,0 пг/мл – площа під RO C-кривою AU C=0,780±0,067 (р<0,001) (чутливість тесту 89,5 %, специфічність – 65,5 %, точність – 75,0 %). Висока імовірність розвитку церебрального туберкульозу прогнозується при підвищенні концентрації IFN-γ у СМР до 9,5 пг/мл і вище – площа під RO C-кривою AU C=0,787±0,080 (р=0,002) (чутливість тесту – 66,7 %, специфічність – 90,9 %, діагностична точність – 83,3 %) та концентрації інтерферону-гамма в крові понад 15 пг/мл (AU =0,690±0,090 (р=0,037) (чутливість тесту – 53,3 %, специфічність – 84,8 %, діагностична точність – 75,0 %). Висновки. Високий вміст інтерферону-гамма у спинномозковій рідині є важливим критерієм для діагностики туберкульозного ураження ЦНС. Більший рівень IFN-γ у спинномозковій рідині при летальному наслідку може бути предиктором несприятливого розвитку неврологічних захворювань у пацієнтів із ВІЛ. Враховуючи отримані дані кореляційного і дисперсійного аналізу, можна припустити, що визначення IFN-γ у комплексі з імунологічними показниками та вірусним навантаженням ВІЛ РНК у крові та СМР підвищить його діагностичну та прогностичну цінність.