КЛІНІЧНИЙ ПОЛІМОРФІЗМ ТА ДИФЕРЕНЦІЙНА ДІАГНОСТИКА ХВОРОБИ ЛАЙМА - Bihunyak, T. V.; Bihuniak, K. O.; Redko, O. S. (Вісник наукових досліджень, 2018)
Лайм-бореліоз – це хронічне природно-осередкове трансмісивне інфекційне зоонозне захворювання, що спричиняють борелії Borrelia burgdorferi sensu lato (Bbsl). Західний регіон України, у тому числі Тернопільська область, є ендемічним осередком хвороби Лайма. У статті представлено огляд літератури, присвячений аналізу поліморфізму клінічних проявів лайм-бореліозу, наведено дані щодо диференційної діагностики лайм-дерматиту, лайм-артриту та нейробореліозу. Мета дослідження – вивчити захворення на лайм-бореліоз для поліпшення діагностики та профілактики його серед населення України. Матеріали і методи. Проведено анкетування 326 людей віком від 5 до 80 років. За допомогою статистичного методу визначено річну сезонність та місця укусів опитаних людей кліщами, кількість осіб, яким проводили лабораторні дослідження крові на предмет виявлення борелій та профілактичне лікування, проаналізовано скарги хворих. Результати досліджень та їх обговорення. В Україні циркулюють 5 штамів борелій комплексу Bbsl: Bbss, B.afzelii, B.garinii, B.valasiana, A14S. Дані геновиди борелій асоціюються з переважанням відповідних клінічних форм лайм-бореліозу: артрити – з Bbss, неврологічна маніфестація – з B. garinii, шкірні прояви – з B. afzelii. Bbsl є причиною етіологічно недіагностованих (16,7 %) неврологічних та (20,7 %) псевдоревматологічних патологій. Серед 326 осіб віком від 5 до 80 років, яких ми анкетували, було 229 з укусами кліщів. Характерна річна сезонність захворювання пов’язана з періодами активності кліщів. 59,2 % укусів кліщами серед опитаних осіб були влітку, 25,7 % – навесні, 15,1 % – восени. Лабораторні дослідження крові серед укушених на предмет виявлення борелій проводили 20 (8,73 %) пацієнтам, у 6 був позитивний результат. Найчастіше хворі скаржилися на появу мігруючої еритеми (10 осіб) та появу суглобових набряків (6 осіб). Висновки. Хвороба Лайма – це хронічне інфекційне трансмісивне зоонозне природно-осередкове захворювання, яке характеризується циклічним перебігом і мультисистемністю уражень. В Україні циркулюють 5 штамів борелій комплексу Bbsl. Диференційну діагностику захворювань на лайм-бореліоз проводили з бешихою, токсикодермією, еризипелоїдом, укусами членистоногих, ревматизмом, ревматоїдним артритом, інфекційними та інвазійними менінгітами, кліщовим енцефалітом, порушенням мозкового кровообігу різної природи, розсіяним склерозом, синдромом Гієна-Барре.