ПОШИРЕНІСТЬ ТРИВОЖНИХ ТА ДЕПРЕСИВНИХ РОЗЛАДІВ У ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ-УЧАСНИКІВ АНТИТЕРОРИСТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ - Tkachuk, I. M. (Вісник наукових досліджень, 2018)
В умовах проведення антитерористичної операції на усіх її учасників впливає комплекс інтенсивних тривало діючих стресогенних чинників, що призводить до напруження адаптаційних систем організму. Мета дослідження – вивчити поширеність тривожних та депресивних розладів у військовослужбовців-учасників антитерористичної операції (АТО). Матеріали і методи. Методом випадкової вибірки проведено анонімне опитування з використанням Госпітальної шкали тривоги і депресії (HADS ) 120 військовослужбовців-учасників антитерористичної операції, які лікувались в умовах денного стаціонару Клініки амбулаторної допомоги Національного військово-медичного клінічного центру ГВКГ. Дослідну групу склали чоловіки, середній вік (40,8±0,67) року. В дослідженні використано бібліографічний, аналітичний та системний підходи. Результати досліджень та їх обговорення. У військовослужбовців-учасників АТО встановлено високу поширеність (40,8±4,5) % тривожно-депресивних розладів (тривожні – (35,0±4,4) %, депресивні – (24,1±3,9) % (при р˃0,05)) та відсутність статистично достовірної різниці (р>0,05) щодо поширеності тривожних та депресивних розладів між групами з артеріальною гіпертензією (АГ) та без АГ, з АГ I ст. та АГ II ст. Висновки. Отримані результати дослідження вимагають запровадження комплексу заходів щодо попередження, діагностики та корекції тривожних та депресивних розладів у військовослужбовців-учасників АТО.