ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОНАННЯ МАГНІТНО-РЕЗОНАНСНОГО ОБСТЕЖЕННЯ В ДІАГНОСТИЦІ ВНУТРІШНЬОСУГЛОБОВИХ М’ЯКОТКАНИННИХ УШКОДЖЕНЬ НА РАННІХ СТАДІЯХ КОКСАРТРОЗУ - Lutsishin, V. G.; Kalashnikov, A. V.; Maiko, V. M.; Maiko, О. V. (Вісник наукових досліджень, 2018)
Цікавим у науковому та практичному плані є проведення аналізу доопераційного МРТ-дослідження з метою визначення патогномонічних МРТ-ознакокомплексів, що визначали ушкодження внутрішньосуглобових структур кульшового суглоба, та які були підтверджені артроскопічно. Мета дослідження – визначити патогномонічні магнітно-резонансно-томографічні ознакокоплекси, які характеризують внутрішньосуглобові м’якотканинні ушкодження кульшового суглоба (ВУМЕКС). Матеріали і методи. Було проведене обстеження 105 хворих на коксартроз I–II cтадій з визначенням патогномонічних МРТознакокомплексів, що характеризують ВУМЕКС, яким виконували артроскопічне оперативне втручання на базі травматологічного відділення Вінницької обласної клінічної лікарні імені М. І. Пирогова в період 2006–2015 рр. Для оцінки розповсюдження МРТ-ознак у пацієнтів із ВУМЕКС та початковими стадіями коксартрозу і їх поєднання було проведено частотний аналіз. Результати досліджень та їх обговорення. Визначено патогномонічні МРТ-ознакокомплекси, що характеризують pincer-тип фемороацетабулярного конфлікту (ФАК) при початкових стадіях коксартрозу. До них належать поєднання МРТ-ознак: дегенеративні зміни (розрив) суглобової губи плюс кісткові зміни кульшової западини в основі суглобової губи, дегенеративні зміни (розрив) суглобової губи плюс кісткові зміни в шийці стегнової кістки, кісткові зміни кульшової западини в основі суглобової губи плюс кісткові зміни в шийці стегнової кістки. Визначено патогномонічні МРТ-ознакокомплекси, що характеризують cam-тип ФАК при початкових стадіях коксартрозу. До них відносяться поєднання МРТ-ознак: дегенеративні зміни (розрив) суглобової губи плюс кут альфа більше 550, дегенеративні зміни (розрив) суглобової губи плюс кісткові зміни в шийці стегнової кістці, кісткові зміни в шийці стегнової кістці + кут альфа більше 550. Післятравматичне ураження суглобової губи та наявність вільних суглобових тіл у порожнині кульшового суглоба діагностували в 100 % випадків при МРТ-обстеженні хворих. Висновки. Статистичне дослідження, яке ми повели, доводить високу діагностичну ефективність МРТ-дослідження у хворих із ВУМЕКС та початковими стадіями остеоартрозу кульшового суглоба.