ВПЛИВ ПРОГРЕСУВАННЯ ФІБРИЛЯЦІЇ ПЕРЕДСЕРДЬ НА РІВЕНЬ МАТРИКСНОЇ МЕТАЛОПРОТЕЇНАЗИ-9 - Hozhenko, A. I.; Karpenko, Yu. I.; Levchenko, O. M.; Horyachyy, A. V.; Kushnirenko, V. I. (Вісник наукових досліджень, 2017)
Фібриляція передсердь (ФП) одне з найбільш частих захворювань у клінічній практиці. Результати експериментальних та клінічних досліджень показали наявність взаємозв’язку між ФП і змінами передсердних електричних властивостей. Мета дослідження – вивчити рівень матриксної металопротеїнази-9 (ММП-9) та оцінити її значення і роль на різних етапах розвитку ідіопатичної фібриляції передсердь (ФП). Матеріали і методи. У дослідженні взяли участь пацієнти з ідіопатичною формою ФП. Відповідно до ступеня прогресування захворювання, їх поділили на 3 групи: пароксизмальну, персистуючу та хронічну ФП. Контрольну групу склали практично здорові пацієнти. Для визначення сироваткового рівня ММП-9 використовували імуноферментний аналіз подвійними антитілами з ферментною міткою. Результати досліджень та їх обговорення. Кожна досліджувана група включала 20 пацієнтів, контрольна група склала 40 хворих. Рівень ММП-9 у досліджуваних групах значно відрізнявся від контрольної і склав: (170,62±24,65), (202,33±29,18), (252,3±21,87) нг/мл для пароксизмальної, персистуючої та хронічної форм ФП і (75,78±14,7) нг/мл – у контрольній групі відповідно. У міру прогресування захворювання рівень ММП-9 підвищувався (р<0,05). Висновки. Підвищення рівня ММП-9 вірогідно асоціюється з розвитком і прогресуванням ідіопатичної ФП.