ДЖЕРЕЛА ФОРМУВАННЯ НЕТИПОВИХ ФОРМ ПРОГРЕСУЮЧОЇ ВАРИКОЗНОЇ ХВОРОБИ ПІДШКІРНИХ ВЕН У ВАГІТНИХ (ВАРИКОЗ ВЕН ПАХОВОГО КАНАЛУ) ЗА ДАНИМ ДУПЛЕКСНОГО СКАНУВАННЯ - Antonyuk-Kysil, V. М.; Yenikeeva, V. М.; Lichner, S. І.; Lypnyy, V. M.; Semenyuk, M. V. (Вісник наукових досліджень, 2017)
Однією із нетипових форм варикозного розширення вен є прогресуюче варикозне розширення вен круглої зв’язки матки, яке зустрічається у 5 % випадків. Воно може бути як самостійним захворюванням, яке проявляється імітацією пахової кили, а також як джерелом формування варикозу зовнішніх статевих органів. Мета дослідження – вивчити активну безмедикаментозну профілактику прогресування варикозного розширення вен пахового каналу та запобігти ускладненням під час вагітності, пологів і в післяпологовий період шляхом безпечної хірургічної корекції даної патології. Матеріали і методи. Вперше особливу увагу приділено вивченню анатомії вен шляхом дуплексного сканування. З’ясовано, через які й з яких венозних басейнів виникає патологічний венозний рефлекс (ПВР), що призводить до варикозного розширення вен зовнішніх статевих органів та пахового каналу. Результати досліджень та їх обговорення. Частота варикозного розширення вен пахового каналу простежувалась у 11,2 % обстежених, тобто у 86 пацієнток. У 24 (27,9 %) жінок відмічено ізольоване варикозне розширенням вен у цій ділянці, яке не поширювалось за межі пахового каналу (19 із них народжують вперше), у 38 (44,2 %) пацієнток варикозне розширення вен пахового каналу поєднувалось із варикозним розширенням вен зовнішніх статевих органів, тобто виходило за межі пахового каналу через зовнішнє пахове кільце. Формувався варикоз зовнішніх статевих органів (32 жінок із них мали двоє і більше пологів), у 24 (27,9 %) випадках поєднувалось із варикозним розширенням підшкірних вен нижніх кінцівок. Висновки. Дуплексне сканування не є інвазійним методом, не викликає ятрогенних ускладнень як з боку вагітної, так і плода. Це дослідження надало майже всі дані, що необхідні для постановки етіологічного діагнозу варикозу, сприяло можливості оцінити динаміку процесу і вибрати стратегію подальшого лікування.