РЕЗУЛЬТАТИ КОМПЛЕКСНОГО ЛІКУВАННЯ ГЕНЕРАЛІЗОВАНОГО ПАРОДОНТИТУ I-II СТУПЕНЯ ВАЖКОСТІ ХРОНІЧНОГО ПЕРЕБІГУ НА ТЛІ ТОКСОКАРОЗУ - Saveleva, N. M. (Вісник наукових досліджень, 2017)
Незважаючи на очевидні на сьогодні успіхи в лікуванні захворювань пародонта існують проблема терапії та профілактики генералізованого пародонтиту залишається до кінця не вирішеною Метою дослідження – оцінити клінічну ефективність розробленої комплексної терапії генералізованого пародонтиту (ГП) І–ІІ ступенів тяжкості хронічного перебігу у хворих на тлі токсокарозу. Матеріали і методи. Було обстежено 90 пацієнтів із ГП I–II ступенів тяжкості хронічного перебігу на тлі токсокарозу: основну групу склали 30 хворих – ГП I ступеня тяжкості, 60 пацієнтів – ГП ІІ ступеня тяжкості. У групу порівняння увійшли 30 хворих із ГП I і 60 пацієнтів з ІІ ступенями тяжкості ГП на тлі токсокарозу. Лікування хворих основної групи виконували за допомогою розробленої терапії, яку виконували у 2 етапи, а в групі порівняння хворим ГП I і II ступенів тяжкості було проведено традиційне лікування. Результати досліджень та їх обговорення. Аналіз отриманих результатів досліджень, які торкалися виявлення частоти зустрічальності клінічних ознак генералізованого пародонтиту І ступеня хронічного перебігу на тлі перенесеного токсокарозу та динаміки окремих показників стану пародонта та їх сукупності після закінчення курсу терапії у різні терміни спостереження довів, що розроблена схема лікування хворих на ГП має істотні переваги. Зазначене лікування більш ефективно та в короткі строки, ніж традиційне, оптимізує пародонтальний статус хворого, сприяє подовженню клінічної ремісії, уповільнює подальше прогресування захворювання. Висновки. Зазначені закономірності позитивної динаміки показників стану пародонта у хворих на генералізований пародонтит хронічного перебігу зберігаються і при ІІ ступені тяжкості захворювання внаслідок використання запропонованої схеми лікування.