ВИВЧЕННЯ ІНДИВІДУАЛЬНИХ ОРТОДОНТИЧНИХ ОЗНАК УЧНІВ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ З м. УЖГОРОДА - Melnyk, V. S.; Sabov, A. V.; Horzov, L. F. (Вісник наукових досліджень, 2017)
У ході епідеміологічного стоматологічного обстеження було виявлено, що поширеність неправильного зубного прикусу в дітей та підлітків (за даними Стоматологічного естетичного індексу (DAI, 1989) становить у середнім 54 % Мета дослідження – вивчити індивідуальні ортодонтичні особливості в учнів молодших класів м. Ужгорода. Обстежено 152 учнів, серед них 46,7 % хлопців і 53,3 % дівчаток. Матеріали і методи. Проведено стоматологічне обстеження, основні методи якого включали: висоту підборіддя, характер дихання, стан нижньощелепного суглоба, закриття губ, носогубні впадини, впадини підборіддя, розмір ротової щілини, мову, шкідливі звички. Отримані результати наведено у спеціально розробленій таблиці обліку ортодонтичних особливостей. Результати досліджень та їх обговорення. Згідно з даними дослідження, висота підборіддя була нормальною в 58,2 %, зменшилась у 33,5 % та збільшилась у 8,2 %. Більше ніж у половини школярів відзначали порушення закриття губ. Носогубні впадини і впадини підборіддя були помірно виражені у 58,6 % дітей. Серед шкідливих звичок найбільш поширеним було кусання губ та щік, – 84,8 % із 152 обстежуваних дітей. Виявлено значну різницю між хлопцями та дівчатами. Висновки. У ході дослідження встановлено, що вивчені ортодонтичні ознаки мають високий показник поширеності серед дітей молодшого шкільного віку м. Ужгорода. Спеціалісти повинні посилити роботу щодо попередження виявлених порушень, залучаючи батьків, учителів, логопедів і дантистів.