ДИФЕРЕНЦІЙОВАНИЙ ПІДХІД ДО ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ З ГОСТРИМ ХОЛАНГІТОМ, УСКЛАДНЕНИМ БІЛІАРНИМ СЕПСИСОМ - Davlatov, S. S. (Вісник наукових досліджень, 2017)
Гнійний холангіт – одне з найчастіших і найтяжчих ускладнень доброякісних і злоякісних захворювань жовчних шляхів. Мета дослідження – покращення результатів хірургічного лікування хворих із гострим холангітом шляхом диференційованого застосування міні-інвазивних методів попередньої декомпресії жовчовивідних шляхів та удосконаленого методу детоксикації – плазмаферезу. Матеріали і методи. Дослідження проводили на базі клініки Самаркандського державного медичного інституту. Було включено 217 пацієнтів із гіпербілірубінемією, гострим холангітом, біліарним сепсисом і тяжким біліарним сепсисом. Для 17 пацієнтів (перша група) застосовували традиційне лікування з інфузійною та антибіотикотерапією; для 18 хворих (друга група) було застосовано плазмаферез у поєднанні з непрямою електрохімічною оксигенацією (НЕХО) плазми гіпохлоритом натрію; ще для 18 пацієнтів (третя група) з додатковим озонуванням плазми (ПА з НЕХО + Озон) із наступною реінфузією детоксикованої плазми. Результати досліджень та їх обговорення. У хворих із тяжким ступенем ендогенної інтоксикації у післяопераційному періоді найбільш тяжко виражений ендотоксикоз та поліорганна недостатність були у хворих першої групи. В той час як серед пацієнтів другої та третьої груп відмічалися кращі результати хірургічного лікування завдяки розробленому лікувально-діагностичному алгоритмові. Висновки. Розроблена диференційна двоетапна хірургічна тактика з виконанням міні-інвазивних декомпресій та із застосування плазмаферезу дозволяє купірувати явища ендотоксикозу, холестазу та дисфункції печінки, таким чином поліпшуючи результати лікування хворих із гострим холангітом.