ГЕНЕТИЧНІ МЕХАНІЗМИ ФОРМУВАННЯ ТА ДІАГНОСТИКИ ХРОНІЧНОГО БРОНХІТУ В ДІТЕЙ - Shamsiev, A. M.; Yusupov, Sh. A.; Muhammadieva, L. A.; Yuldashev, B. A. (Вісник наукових досліджень, 2017)
Останнім часом багато уваги приділяється вивченню генетичних механізмів формування хронічних захворювань органів дихання, а особливо ролі прозапальних клітинних протеїназ. Мета дослідження – дослідити поліморфізм гена матричних протеїназ (ММР) серед дітей із хронічним бронхітом. Матеріали і методи. У дослідження були включені зразки ДНК 30 дітей, хворих на хронічний бронхіт, та 100 здорових дітей групи контролю. Матеріалом для молекулярно-генетичного дослідження слугувала геномна ДНК. Результати досліджень та їх обговорення. Встановлено, що відсоток гетерозиготного генотипу для ММР9 (82A>G) був вищим серед здорових дітей (46,6 % порівняно з 23,3 % серед пацієнтів із хронічним бронхітом). Відзначено зростання питомої ваги гомозиготних носіїв А алеля гена ММР12 (82A4G) серед дітей із хронічним бронхітом. Порівняльне дослідження поліморфізму гена ММР12 показало зростання гомозиготних АА генотипів поліморфізму A82G гена матричних металопротеїназ ММР12. Висновки. Запальний процес відіграє ключову роль у патогенезі хронічних захворювань органів дихання. Дані, отримані нами, свідчать, що ММР12 сімейства матричних металопротеїназ, активно залучений у патогенезі хронічного бронхіту. Отримані результати генотипування та аналізу генетичної асоціації дозволяє розробити доступний практичному лікареві алгоритм виявлення груп ризику з високою ймовірністю розвитку хронічного бронхіту.