МОРФОЛОГІЧНІ ЗМІНИ В ГІПОФІЗІ СТАТЕВОЗРІЛИХ САМОК БІЛИХ ЩУРІВ ЗА УМОВ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО ХРОНІЧНОГО ТОКСИЧНОГО ГЕПАТИТУ ТА ЇХ ВПЛИВ НА РЕПРОДУКТИВНУ ФУНКЦІЮ - Lymar, L. Ye.; Lymar, N. A. (Вісник наукових досліджень, 2017)
Демографічна ситуація в Україні впродовж багатьох років залишається несприятливою. Тому збереження репродуктивного здоров’я нації, як вагомий важіль припинення депопуляційних процесів та поліпшення демографічної ситуації в Україні, є пріоритетним завданням у сфері охорони здоров’я та розвитку медичної науки. Вагомою причиною негативного демографічного показника є високий рівень безпліддя, яке зумовлене у 15–25 % гормональними порушеннями [1]. Порушення функції репродуктивної системи продовжують бути актуальною проблемою, оскільки призводять до втрати працездатності та зниження репродукції. Вагома роль у виникненні цієї проблеми належить не лише генетично детермінованим змінам в організмі, але й супутній патології. У жінок часто спостерігається поєднання порушень функції репродуктивної системи з хронічними гепатитами різного генезу. Це спонукало нас до проведення експериментальної роботи з метою детального вивчення й аналізу вказаної проблеми. В доступних для опрацювання джерелах інформації ми не знайшли подібних експериментальних досліджень щодо моделювання патологічного процесу та вивчення структурних змін гормонопродукуючих органів при хронічних гепатитах. Ми змоделювали хронічний токсичний гепатит у статевозрілих самок білих щурів. Вивчали результати клінічних, гістологічних досліджень, показники імунного та гормонального статусу, функції печінки у піддослідних тварин, а також їх репродуктивну функцію за умов експериментального токсичного гепатиту. Обстежено 40 статевозрілих самок білих щурів, яким змодельовано хронічний токсичний гепатит (ХТГ). Вивчено клінічні прояви захворювання, стан функції печінки, гормональний статус та морфологічні зміни в гіпофізі цих тварин, а також їх репродуктивну функцію.